Povodom proslave Vidovdana

Zamjenik premijera Kosova Branimir Stojanović je povodom obilježavanja Vidovdana rekao da Srbi na Kosovu trebaju čuvati kulturnnu baštinu te da svi oni trebaju u kosovskom zavetu crpeti energiju za opstanak.

"Vidovdan je veliki dan u srpskoj historiji kada treba da se okupljamo i da u vidovdanskom i kosovskom zavetu crpimu energiju za sve izazove koje imamo", kazao je zamenik premijera Branimir Stojanović nakon liturgije u Gračanici.

Stojanović je istakao da lekcija koju su naučili prije više od 600 godina, upućuje na to da treba da ulažu na oltar srpstva.

"Najviše što danas možemo da radimo jeste da na ovom mjestu ostanemo, da se i dalje borimo za svoj opstanak, da ne odustanemo od svog postojanja, da se prisjetimo onih koji su žrtvovali mnogo više od nas i da nikada ne dozvolimo da ovo sveto mjesto ostane bez srpskog imena i prezimena, bez srpskih tragova, da baštinu sačuvamo i ono što smo naslijedili od drugih“, kazao je Stojanović.

Obraćajući se okupljenim novinarima, zamjenik premijera je rekao da je Vidovdan, dan koji je postao dio srpskog identiteta i da je upravo zbog toga važno da se svake godine tu okupljaju u što većem broju.

"Sjećamo se velikog dana u srpskoj historiji kada je sve postalo drugačije. Dan koji je postao dio našeg genetskog koda, dio našeg identiteta. Drago mi je da ove godine ima mnogo više ljudi nego prošle. Vrlo je važno da se sabiramo kao što smo se sabirali prethodnih godina unazad oko Vidovdana i da to nastavimo da radimo i u buduće. Želim da se ovdje okupljamo još mnogo godina, da u vidovdanskom  i kosovskom zavetu, crpimo energiju za sve izazove koje imamo", kazao je Stojanović.