Cijene veće za 20 centi

Dvije najveći svjetski duhanske kompanije, British American Tobacco i Japan International Tabako su na cijelom svijetu poskupjele svoje proizvode za 20 centi. To je rezultiralo da se i na Kosovu podignu cijene nekih vrsti cigareta. Sada se za 20 centi skuplje prodaje Lucky Strike, Dunhill, Pall Mall, Kent, Winston, Ronson i Memphis, vrste koje se uglavnom i najviše koriste u zemlji.

Pušačima se to odražava na džep. Sem što im se ograničava pušenje na javnim mjestima, došlo je i povećanje cijena cigareta.

Pogotovo onih vrsta koje Kosovari uglavnom koriste.

Odluka o poskupljenju, prema riječima iz Udruženja uvoznika, je došla od strane dvije kompanije koje proizvode duhan, British American Tabako i Japan International Tabako. Dakle, za oko 10 posto su u svim zemljama poskupjele vrste cigareta koje proizvode ove dvije kompanije.

Na Kosovu za sada za oko 20 centi skuplje se prodaju Lucky Strike, Dunhill, Pall Mall, Kent, Winston, Ronson i Memphis, one vrste koje se uglavnom koriste u zemlji.

Vođa Udruženja uvoznika duhana, Driton Shuki pojašnjava da je ova promjena učinjena još prije tri mjeseca i da tu oni, kao distibuteri, nemaju nikakvu ulogu.

"Dvije kompanije koje proizvode duvan su povećale cijene svojih proizvoda. Ovo nema veze sa povećanjem taksi ili sa distibuterima", pojašnjava Shuki.

Prema njegovim riječima, nije primijetio nikakve promjene na tržištu, iako rast cijena može negativno uticati na potrošače.

I iz Carine Kosova su potvrdili da nije riječ o povećanju akcize na duvan, koja je uglavnom uticala na povećanje cijena ovog proizvoda.

"Nije bilo nikakvih promjena ili povećanja akciza", rekao je glasnogovornik kosovske carine, Adriatik Stavileci.

Bez obzira na to ko je uzrok povećanju cijena, ljudi se žale na cijenu cigareta.

"Kutija Lucky Strikea ranije je na ulici koštala 1,50 eura, sada sam je kupio za 1,70 eura. To je previše", žali se jedan građanin Prištine.

On sumnja da preprodavci cigareta na ulicama prodaju ovaj proizvod mnogo skuplje od komapnija koje ih uvoze.

Međutim, predsjednik Privredne komore Kosova, Safet Gërxhaliu kaže da ovaj odraz povećanja cijena nema u genezi neku pravnu osnovu, već je više poremećaj ponude i potražnje na kosovskom tržištu.

No građani najveću nesreću vide u tome što povećanje cijena proizvoda, bez ikakvog razloga, nije isto kao i odluka kompanije, već tri puta veća. Slično se dogodilo na početku prošle godine, kada je akciza za duhan poskupjela za dva eura. Od 25 eura koliko se plaćalo do januara 2012. godine za kilogram uvezenog duhana, porasla je na 27 eura. Jedna paklica cigareta na tržištu se samim tim trebala poskupjeti za 4 senta, ali situacija je bila sasvim drugačija. Jedna paklica cigareta "Lucky Strike", koja je koštala 1,20 eura, otišla je na 1,40 eura, a onda na 1,50 eura.

Slično se dogodilo i sada, kada trgovci, bez obzira na odluke kompanija o poskupljenju od 10 posto, koji i nije tako veliko, oni su povećali cijene cigareta za 20 centi.