Izlazak Velike Britanije iz EU

Džezair Murati, kosovski politički analitičar je Referendum građana Velike Britanije da napusti EU okarakterisao kao pobjedu političkih desnih snaga koje se šire među članicama EU, ali i da je istovremeno ocjenio da je to i pobjeda politke ruskog predsjednika Vladimira Putina i kandidata za budućeg predsjednika SAD Donalda Trampa, koji je javno podržavao razdvajanje Velike Britanije od EU.

"Ovaj se referendum u Europi i u demokratskom svijetu očekivao sa nekom znatiželjom i opreznim optimizmom. Međutim, kad su izašli prvi zvanični rezultati, da su Britanci odlučili da izađu iz EU, sama Europa i čitav demokratski svijet zatečen je i iznenađen. To je izazvalo politički zemljotres koji iza sebe povlači ogromnu lavinu posljedica. Kao prvo, posljedice su po samu Brtaniju koja već sada ima preko milijardu funti obezvrijeđenih. Funta je pala na najnižu granicu unazad 30 godina. Drugo, Britanci će možda morati da u mnoge zemlje putuju sa vizama. I treće, da bi ova odluka bila validna moraće da je verifikuje i Britanski parlament”, ističe Murati. 
On je dodao da Velikoj Britaniji, nakon ovakvog referenduma, možda i uslijede politički nemiri.
“Sastavni dijelovi Velike Britanije; Sejeverna Irska, Škotska i Vels su protiv, tako Britanija ostaje usamljena,  što će možda ovi sastavni njeni dijelovi pokrenuti referendume o svojoj nezavisnosti. Izazvaće jednu lančanu reakciju, ne samo poliitčki i ekonomski, već i pitanje daljeg kraljevstva”. Smatra analitičar Murati.
Po njemu, “ovaj referendum o izlasku Velike Britanije iz EU povukao je za sobom političko iživljavanje svih desnih snaga koje su u zadnje vrijeme bile u usponu. Ne samo u Francuskoj, već i u Holandiji, Mađarskoj, Austriji, Finskoj i u drugim zemljama”. 
“Britansko ‘NE’ Europi je na neki način destimulisalo nove zemlje koje su zasukale rukave i krenule u veliku političku borbu u ispunjavanju kriterijuma za ulazak u EU. Ovo će dodatno izazvati nove turbulencije, jednu vrstu zebnje i dezorijentacije, ili nepredvidivih neželjenih posljedica novih zemalja koje su na putu pridruživanja Europskoj uniji, a to su zemlje zapadnog Balkana izuzev Hrvatske”.
Murati smatra da je “ovo britansko ‘Ne’ zateklo i sve britanske prijatelje, prije svega SAD”. Naviknuta na svjetsko liderstvo, migrantska kriza pokrenula je da preispita sebe kao vodeću silu, stoga anlitičar Murati dodaje.
“Britanija, kao nekadašnji vladar svijeta, izgleda da je navikla na lagodnosti koje  joj donosilo to svjetsko, britansko carstvo. Tog carstva nema, a još je tu i migrantska kriza koja dodatno utiče na njenu percepciju o svojoj lagodnosti. Ja bih rekao da će ovo njihovo „ne“ prvo njima samima donijeti nelagodnosti. Ne samo političke, nego i ekonomske, jer će je po meni i Brisel, na neki način, kazniti iz razloga da predupredi dalju degradaciju EU. Ne može Britanija istovremeno biti van članstva EU, a imati povlastice koja ona pruža”, ocijenio je Murati.
Što se tiče zemalja  Zapadnog Balkana koje hrle da se nađu u Europskoj Uniji, on smatra da će Bregzit donijeti negativne posljedice;
“Zemlje Zapadnog Bakana i Turska neće znati kako će stimulisati svoje građane na osnovu jedne ovakve odluke, kako da usaglašavaju jedan čitav set novih zakona prema zakonima EU, kad već vide njen, možda, početak raspada. Druga europska ekonomski najača zemlja, nakon Njemačke, istupa iz nje. Ovim izlaskom Velike Britanije iz EU otvorena je “pilitička pandorina kutija” koja će tek donijeti neka iznenađena i političke šokove među zemljama EU, posebno među kandidatima za prijem, ali i drugim zemljama svijeta.”.
Politički analitičar Murati smatra da je najvećem euroazijskom problemu „migrantskoj krizi“ ovim istupom Velike Britanije iz EU zadat snažan udarac.“Njemačkoj je ostavljen problem koji niko ne želi, a migranti prelaze u drugi plan”.
“Ovo je izlazak Velike Britanije istovremeno je i pobjeda Putinove politike koji se okreće strujama u europskim zemljama koje su politički nestabilne, ili labilne, kako bi proširio svoj ruski uticaj. Ovaj izlazak je istovremeno, ne samo Putinova pobjeda, već i pobjeda kandidata za budućeg predsjednika SAD, Donalda Trampa, koji je javno podržavao izlazak Velike Britanije iz EU. Ovo će biti duvanje u jedra svim desničarskim i politički nazadnim snagama koje su u posljednjim mjesecima, zbog migrantske krize bile aktivne: Mađarska, Francuska, Austrija, Holandija, Češka i druge’’, zaključio je politički analitičar Džezair Murati.