Komandant KFOR-a Erhard Bühler i kosovski premijer Hashim Thaçi na noćas održanom sastanku u Prištini postigli su dogovor da nema povratka na stanje prije 25. jula kada je, kako se navodi u saopštenju kosovske vlade, uspostavljena kontrola na prelazima Jarinje i Brnjak.

"Postignuta je saglasnost da se moraju ukloniti barikade sa magistralnih puteva",  navodi se u saopštenju nakon sastanka koji je održan oko ponoći, nakon što su Bühler i srpski zvaničnici postigli načelni dogovor o rješenju situacije na sjeveru Kosova.

U saopštenju kosovske vlade navodi se da će dodatne konsultacije u vezi sa  primjenom nacrta dogovora biti nastavljene tokom dana.

Predstavnici Vlade Srbije i komandat KFOR-a Erhard Bühler postigli su sinoć  dogovor da Kfor zadrži kontrolu nad prelazima Brnjak i Jarinje do sredine  septembra, a ako bude potrebno i duže.

Prema dogovoru, Kfor će zadržati komandu i kontrolu nad prelazima, a  automobili i kamioni do 3,5 tone težine, kao i teretna vozila sa humanitarnim pošiljkama, uključujući hranu, mogu proći nakon provjere identiteta i pretresa za naoružanjem.

Blokade na putevima biće uklonjene i sloboda kretanja će biti ponovo  uspostavljena.

Srpski zvaničnici Borislav Stefanović i Goran Bogdanović najavili su za danas susret sa predsjednicima opština na sjeveru Kosova kako bi ih upoznali o nacrtu sprazuma i sa njima usaglasili detalje.

Kosovska vlada ocijenila je da je nacrt dogovora između Kfora i srpskih zvaničnika neprihvatljiv i neostvariv na teritoriji Kosova.