Nema pomilovanja

Duboko u pustinji Mojave nalazi se jedan od najbolje čuvanih zatvora u svijetu - Yard A. U njemu nema smrtnih kazni, ali niko od zatvorenika iz njega nije izašao živ.

Ovaj "progresivni programski objekt" spada pod nadležnost kalifornijskog državnog zatvora za muškarce, a dom je za 600 zatvorenika koji služe doživotnu zatvorsku kaznu, bez mogućnosti pomilovanja. Radi se o zatvorenicima koji su počinili teške zločine, poput ubistava, javlja news.com.au.
Priča o ovom zatvoru ispričana je kroz životno iskustvo trojice zatvorenika u dokumentarnom filmu "Živjeti i umrijeti u Yard A", a premijerno će biti prikazan u Australiji. Film otkriva kako većina zatvorenika u zatvoru traže novu priliku i duhovno prosvjetljenje.
Jedan od zatvorenika je Ken Hartman, koji je kao 19-godišnjak, u pijanom stanju, na smrt pretukao drugog muškarca. U zatvoru je već 36 godina.
- Osuđen sam na doživotnu kaznu zatvora. Život u 'Yard A' nije bolji od smrtne kazne, ovo je na neki način smrtna kazna. Odavde ću izaći tek kad umrem - kazao je. 
Američki zatvorski sistem omogućio je 2000. godine zatvorenicima koji služe doživotnu kaznu da život provedu na mjestu gdje ne dominira nasilje. Yard A zatvorenici nazivaju dvorištem časti. To je jedini eksperimentalni zatvor takve vrste u SAD, mjesto u kojem nema nasilja, rasnih tenzija, bandi, ilegalnih droga ni alkohola. Oni koji se pridržavaju pravila, mogu zaraditi određene privilegije.
- Ako želite biti u ovom zatvoru morate biti nenasilni i prihvatiti druge zatvorenike bez obzira na njihovu rasu - kazao je jedan od čuvara u Yard A.
Autore je na snimanje ovog filma potaknula činjenica da je broj zatvorenika osuđenih na doživotnu zatvorsku kaznu narastao za čak 300 posto.
- Riječ je o drastičnom porastu. Jedan od devet prestupnika osuđen je na doživotni zatvor i dolazi iz Kalifornije - kaže Susan Raymond, jedna od autorica.