Premijer Albanije

Albanski premijer Edi Rama izjavio je u intervjuu za "Nacional" da vlasti na Kosovu treba da urade sve što od njih traži međunarodna zajednica i ocijenio da je upoređivanje ZSO sa Republikom Srpskom "izborni mit koji nema veze s realnošću".

"Nije na meni da budem komentator ili analitičar stvari koje se dešavaju na Kosovu, ali znam jednu stvar čak i po cijenu da me online vojska Kosova napadne kao izdajnika. I nije me briga. Da su svi oni izdajnici kao što je moj rad, danas bi Kosovo bilo u Savjetu Evrope", rekao je Rama i dodao da bi za pregovore sa Srbijom izabrao drugačiju strategiju.

"Kosovo nema dijalog sa Srbijom. Rekao sam to svim vašim vođama. Kosovo ima dijalog sa EU. Kosovo nema cilj da se integriše u EU, Kosovo ima cilj da se pridruži EU i postane član porodice Zapada, s obzirom da je Istok Rusija. Šta Kosovo treba da uradi? Ono treba da uradi svoj deo od A do Z, ne pitajući se uopšte šta Srbija treba da uradi. Ono što se traži od Kosova je za dobro Kosova", kazao je albanski premijer.

Kako je naveo, da je on određivao strategiju i taktiku pregovora, ispunio bi sve što treba.

"I rekao bih da smo mi uradili svoje, idi sad se pozabavi ostalima tamo. Radeći suprotno, Kosovo je svoju sudbinu povezalo sa Srbijom, ovo je možda dobra taktika za biračko tijelo iznutra, ali sa stanovišta međunarodnog subjektiviteta, nije produktivna", navodi Rama.

Konstataciju novinara da na Kosovu postoji bojazan da bi ZSO stvorio novu Republiku Srpsku, premijer Albanije ocenjuje kao "izborni mit". Ocijenjuje da je Priština odmah prihvatila nacrt statuta ZSO kasnije ne bi bilo promjena.

"Što više mali insistiraju govoreći ne, ne, ne, to će vas veliki više prisiljavati da prihvatite više. Govorim o međunarodnoj konstelaciji, a to su EU i SAD. Nek me neko ubjedi zašto Kosovo treba da gleda šta Srbija radi, u smislu da oni ovo rade, mi radimo ovo. Mislim da je to greška u startu. Kosovo nema razloga da povezuje svoju sudbinu sa Srbijom. Ako kažu treba da postanete naš član, uradite jedan, dva tri, četiri, pet... Ovo oko Republike Srpske su izborni mitovi, nemaju veze sa realnošću ”, kaže Rama.

Jedino Kurti može da svrgne Kurtija


Odgovarajući na pitanje o članstvu Kosova u Savjetu Evrope, on je podvukao da "poštuje činjenicu da Kosovom ne upravlja Albanija, već Kurti".

"Nikada nisam imao ambiciju da se bavim politikom na Kosovu, niti da pokažem Kosovu da je vaš otac ovde u Tirani. Jednostavno sam pokušao da pokažem Kosovu kako mi iz Albanije vidimo to najbolje. Mi nismo stranka na Kosovu“, kaže on.

Dodaje da ne namjerava da se "mješa sa svojom strankom" ni na Kosovu, ni u Sjevernoj Makedoniji.

"Albin je profesionalni opozicionar. Čekam dan kada će Albin izaći na protest protiv vlastite vlade. Jedini koji može da svrgne Albina Kurtija je samo Albin Kurti. Ne ispunjava ga revolucionarna želja i odlazi u Makedoniju, dolazi u Albaniju. Onog dana kada je došao da predstavi kandidate, jeo je špagete sa mnom. I opet će jesti kada dođe da predstavi kandidate. Albanci mi često govore kako možeš tako da se ponašaš prema svom mlađem bratu. I mlađi brat to radi i ti nemaš ništa s njim”, kaže Rama.