Za pet godina

Održavanje još jednih vanrednih izbora najavljuju vlast i opozicija. Dok su razgovori o njihovom održavanju u toku, to će biti treći uzastopni vanredni izbori na Kosovu od kraja 2019. godine. I dok troškovi organizovanja svih procesa u posljednjih pet godina prelaze iznos od 16 miliona eura, neizvršavanje punog mandata smatra se štetnim.

Za manje od pet godina na izbore iz kosovskog budžeta potrošeno je preko 16,5 miliona eura.

Od oktobra 2019. godine na sjeveru su dva puta organizovani opšti vanredni izbori, jedni lokalni i dva vanredna glasačka procesa.

Od svih ovih izbora koji su održani, samo su lokalni 2021. godine bili redovni.

Ostali su održani uglavnom zbog ostavke i smjene premijera, na sjeveru poslije ostavke gradonačelnika opština, a ove godine je, po prvi put, bilo i glasanja za njihovu smjenu.

Za skupštinske izbore (oktobar 2019.) potrošeno je 5.176.295 eura, za skupštinske izbore (februar 2021.) potrošeno 4.469.764 eura, za lokalne izbore (oktobar 2021.) potrošeno je 6.467.352 eura, za lokalne izbore na sjeveru (april 2023.). Potrošeno je 141.938 eura i 252.000 eura za glasanje za razrješenje gradonačelnika na sjeveru (april 2024.). Ukupno – 16 miliona 507 hiljada 349 eura.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), od ovih podataka nisu potpuno konačni samo oni iz procesa glasanja koji je rađen prije mjesec dana.

"Za organizovanje procesa glasanja za ili protiv smene gradonačelnika u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Sjeverna Mitrovica, planirani budžet je bio 252.000 eura. Još uvijek nemamo konačan trošak, jer smo trenutno u fazi izvršavanja obaveza, odnosno isplata angažovanog osoblja i svega ostalog“, rekao je portparol CIK-a, Valmir Elezi.

Za civilno društvo, održavanje vanrednih izbora smatra se štetnim za demokratiju i društvo na Kosovu.

Prema riječima Vione Bunjaku, istraživača u Pokretu FOL, zbog tih čestih izbora ostaje polovina procesa i projekata koje pokreće svaka izvršna i zakonodavna vlast.

Ona je rekla da političkim partijama nedostaje volja za redovne izbore.

"Vidimo kapitalne projekte koji još nisu završeni u ovom mandatu i normalno to nije nešto dobro što građani treba da vide, jer moramo da sačekamo do kraja punog mandata i onda da biramo. To inače uzrokuje budžetske implikacije. Za organizaciju izbora je potrebno vrijeme, a građane treba naučiti da se izbori održe onako kako je definisano u Ustavu”, kazala je Bunjaku.

Osam mjeseci od kraja četvorogodišnjeg mandata sadašnjeg rukovodstva, vlast i opozicija dogovaraju održavanje vanrednih izbora.

Pokret Samoopredjeljenje i Demokratska partija Kosova takođe su se dogovorili o načinu koji će dovesti do izbora – raspuštanjem Skupštine.