Nova era

Kina unapređuje svoju flotu sa nosačima Tip 003 Fujian, dok druge nacije, uključujući Tursku, proširuju svoje kapacitete u toj oblasti.

Nosači aviona predstavljaju vrhunac pomorske moći u kojoj prednjače Sjedinjene Američke Države sa 11 aktivnih nosača.

Kina unapređuje svoju flotu sa nosačima Tip 003 Fujian, dok druge nacije, uključujući Tursku, proširuju svoje kapacitete u toj oblasti.

Turski TCG Anadolu, napravljen po uzoru na španski Juan Carlos I, ušao je u upotrebu kao prvi svjetski “nosač” ili napadački brod za dronove i teške helikoptere, piše National Interest.

‘Nova era u pomorskom ratovanju’

Nosači aviona vrhunac su pomorske moći. SAD dominira u ovoj kategoriji sa 11 aktivnih nosača aviona. Kina također pokušava uvesti nove nosače. Peking planira u upotrebu uvesti svoj najnoviji Tip 003 Fujian do kraja decenije.

U ovom periodu sve većih geopolitičkih tenzija, i druge nacije žele proširiti svoje kapacitete. Turski TCG Anadolu zvanično je ušao u upotrebu prošle godine. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predstavio je Anadolu kao prvog nosača te vrste.

“TCG Anadolu, koji smo naručili, prvi je ratni brod u svijetu u ovom području na koji mogu slijetati i s kojeg mogu polijetati dronovi sa najvećih i najtežih helikoptera”, kazao je Erdogan. „On ima karakteristike koje će nam omogućiti da izvodimo vojne i humanitarne operacije u svakom dijelu svijeta ako to bude potrebno.“

Uvođenje ratnog broda Anadolu

Dizajniran da bude novi vodeći brod turske mornarice, ovaj višenamjenski amfibijski napadački brod napravljen je po uzoru na španski Juan Carlos I. Prema turskim medijima, 70 posto ovog broda proizvedeno je u Turskoj, što je postotak koji u budućnosti namjeravaju povećati.

Ovaj nosač ima tri piste, modularnu rampu i druge sposobnosti specifične za nosača za raspoređivanje 50 aviona. Među avionima koje će moći polijetati i slijetati s broda su laka napadačka letjelica TAI Hurjet, bespilotni lovac TAI ANKA-III, Baykarov bespilotni mlazni lovac Bayraktar Kizilelma i bespilotna borbena letjelica TB-3. Pokreću ga kombinovana turbina na plin iili COCAG, to je brod može postići brzinu od 25 čvorova dok plovi s dometom od 9.000 nautičkih milja. Ovaj ratni brod može primiti 1.400 članova osoblja, uključujući vojnike i marince, kao i druga borbena vozila i opremu.

Specifikacije i kapaciteti

S ovim nosačem aviona, Turska je možda osigurala novi vodeći brod svoje mornarice. Ali razvoj i uvođenje ovog borda pokazuju dublje ambicije Ankare da unaprijedi svoj status ključnog igrača u multinacionalnim misijama.

Također se očekuje da će Erdogan koristiti Anadolu kako bi podržao teritorijalne zahtjeve protiv Grčke i kako bi osigurao energetske rezerve u istočnom Mediteranu.

U konačnici, Ankara se nada nabavci aviona F-35B Lightning II, iako je Turska izbačena iz zajedničke grupe za razvoj borbenih aviona nakon što je kupila ruski sistem protuzračne odbrane, čime je narušila povjerenje SAD-a i NATO-saveznika.