Od idućeg ljeta

Prema novom zakonu donesenom u gradu Berkeleyu u SAD-u, stanovnici toga grada, koji imaju primanja manja od 32.000 dolara godišnje, a imaju ljekarsko dopuštenje za uzimanje marihuane u medicinske svrhe, od idućeg će ljeta dobivati marihuanu besplatno, prenosi Huffington Post.

Prema novom zakonu, koji je jednoglasno izglasan na Gradskom vijeću, ambulante moraju izdvojiti 2 posto svojih zaliha medicinske marihuane za raspodjelu siromašnijih građanima.
Zakon je odmah u početku naišao i na mnoge protivnike.
"To je suludo, zašto bi grad sponzorirao "napušavanje" siromašnih stanovnika, to će samo pridonijeti bijedi i letargiji", izjavio je jedan od tamošnjih biskupa, Ron Allen.
No, oni koju podržavaju ovaj zakon imaju utemeljene argumente. Navode da je marihuana prepoznata kao legalni lijek u Kaliforniji, stoga nema razloga da lijek bude uskraćen onima kojima je potreban, a ne mogu si ga priuštiti.
"Postoji nekoliko slučajeva siromašnih pacijenata kojima je ovaj lijek zaista potreban, ali je za njihove prihode jako skup i ovo je jedini način da im se osigura medicinska upotreba marihuane", rekao je gradonačelnik Berkeleya, Tom Bates, za The New York Times i tako dao svoju javnu i nedvosmislenu podršku ovoj inicijativi.