Berlin

- Nismo napredovali dovoljno s našim sistemom rasvjete i zato ne možemo da ga kontrolišemo - priznao tehnički direktor aerodroma Horst Aman. Troškovi projekta iznose između 2 i 4,3 biliona eura!

Na berlinskom aerodromu Brandenburg, koji je u izgradnji, rokovi se stalno probijaju, iako je zdanje trebalo uveliko da bude otvoreno. Novi problem je tehničke prirode – niko ne može da ugasi svijetlo!
Naime, svijetla na terminalu stalno su upaljena, jer radnici ne umiju da ih isključe.
- Nismo napredovali dovoljno s našim sistemom rasvjete i zato ne možemo da ga kontrolišemo – priznao je tehnički direktor aerodroma Horst Aman.
Novi Berlin Brandenburg aerodrom u izgradnji je od 2005, a planirano je da zamjeni dva aerodroma u njemačkoj prestonici – Tegel i Schonfild.
Međutim, tehnički problemi, greške u dizajnu i zabrinutost oko opreme velikim dijelom doprinijeli su odlaganju svečanog otvaranja i zvaničnike doveli u situaciju da ne preciziraju tačan datum zbog straha da će rok ponovo biti probijen.
- Kad sa sigurnošću budem znao, rećiću vam datum otvaranja- rekao je Aman.
Troškovi projekta iznose između 2 i 4,3 biliona eura, skoro duplo od početnih prognoza. Kad se jednom bude otvorio, trebalo bi da ugosti 27 miliona putnika.