Kada su gradili novu bazu na Sjevernom polu, Sovjeti su 1961. godine dvanaestočlanom timu dodjelili samo jednog doktora, ne računajući da i njemu samom može da pozli.

Ljubitelji serije “Mućke” se sjećaju priče koju je Rodni pričao Kasandri o svom bratu Dereku, koji se toliko grozi doktora da je - kada ga je bivša vjerenica izbola nožem - odbio da ode kod ljekara i sam zašio ranu.

Ljubitelji Ramba se sjećaju svog heroja iz trećeg dijela popularne trilogije, lika koga tumači legendarni Slaj, kada usijanim vojničkim nožem vadi sebi metak iz rane i sam zašiva ranu.

Međutim, čak i Ramba potpuno zasjenjuje ovaj ruski doktor. O čemu se radi?

Godine 1961, dvanaestočlani sovjetski tim gradio je novu bazu na Antarktiku. Međutim, za sve te duge mjesece koje su proveli zatočeni na temperaturama familijarnim sa sestrinskom apsolutnom nulom, organizatori ovog projekta dodjelili su timu samo jednog doktora.

Na njegovu veliku nesreću, upravo tada je dobio upalu slepog crijeva i bio prinuđen da operiše - samog sebe. Jednostavno, nije imao ko drugi. Ipak, njegove kolege su se potrudile da ovaj nevjerovatni poduhvat bude zabilježen foto-aparatom i na taj način zapamćen.

Uzgred budi rečeno - uspješno je obavio operaciju.