Kada je slon Sisar izgubio na težini, postao depresivan i bio povrgnut operaciji oka, njegovi čuvari u jednom zoološkom vrtu u Sjevernoj Karolini počeli su da razmatraju jednu neobičnu opciju - proizvodnju džinovskih sočiva za njega.

Ovaj 38-godišnji afrički slon težak je 5.443 kilograma i u zoo vrtu u Aseboru nalazi se od 1978. godine. Njegovi čuvari primijetili su da ima probleme sa očima 2010. godine. Slon je ubrzo potom izgubio 453 kilograma i postao depresivan zbog čega su morali da ga sklone iz dijela otvorenog za javnost, prenosi AP.
 
Poslije operacije katarakte u oktobru i maju, slon se oporavio i počeo da dobija na težini i čuvari sada razmatraju eventualnu mogućnost ugradnje sočiva za njega kako bi njegov napredak bio još bolji, budući da je poslije operacije ostao dalekovid, javlja Tanjug.
 
Sočiva bi morala da budu mekana i tri puta veća od sočiva za ljude. Za sada, u životinjskom svijetu sočiva nose samo psi i poneki konj. Sisarovi čuvari još uvijek nisu sigurni da li žele da njihov ljubimac bude pionir u ovom poduhvatu jer se ne zna kakve bi komplikacije mogle da se pojave niti koliko često ta sočiva treba mijenjati.
 
Ukoliko se odluče na sočiva, njemačka kompanija "Acrivet" spremna je da proizvede kontaktna sočiva prečnika 38 milimetara po za sada neutvrđenoj cijeni.