Kad se na ekranu pojavi nekoliko nasumce nabacani slova, 4-godišnji pavijan Dan ne reagira, no kada su ta slova složena tako da stvaraju riječ, Dan itekako pokazuje svoje znanje.

Nakon što su ih testirali čak 300.000 puta, naučnici s Univerziteta Aix-Marseille u Francuskoj došli su do zaključka da pavijani vide razliku između stvarnih riječi i samo nabacanih slova.

Šest pavijana, koji su sudjelovali u istraživanju, mogli su prepoznati pravu riječ u 75 posto slučajeva, na temelju čega su naučnici zaključili kako su primati puno pametniji nego što se to ranije vjerovalo.

Danova reakcija

Četverogodišnji Dan, jedan od pavijana, sjedio je pred računalom i gledao u ekran. Ispred njega na ekranu "iskočilo" je nekoliko slova, no Dan nije reagirao dodirujući zelenu oznaku na monitoru. No, kada mu se pokazala prava riječ, majmun je reagirao pritiskom na zelenu oznaku. Tako je pokazao da zna kada se na ekranu pojavi nekoliko nasumce natipkanih spojenih slova, a kada ta slova tvore jednu riječ, piše Washington Post.

Prema riječima Jonathana Graingera, voditelja istraživanja, pavijani i drugi majmuni još uvijek ne znaju čitati i ne znaju što određena riječ znači, već samo znaju prepoznati riječ.