Naučnici sa Univerziteta Southampton sastavili su popis zemalja, tzv. "listu smrti", u kojima može biti izazvana najveća šteta u slučaju sudara Zemlje sa asteroidom. Po broju mogućih žrtava na ovoj "listi" prednjači Kina.

Da bi se procijenio efekat mogućeg sudara sa divovskim asteroidom, naučnici su koristili program "NEOimpacto", koji uzima u obzir podatke o blizini pojedinih svemirskih objekata Zemlji, a koje im je ustupila NASA.

Prvih deset zemalja sa najvećim gubitkom ljudskih života su, pored već spomenute Kine, Indonezija, Indija, Japan, SAD, Filipini, Italija, Velika Britanija, Brazil i Nigerija.

Veliko uništenje infrastrukture uslijed mogućeg udara asteroida zadesilo bi Kanadu, Sjedinjene Američke Države, Kinu, Japan i Švedsku.

Kao najsvežiji primjer jedne takve prijetnje jeste asteroid veličine autobusa koji je 29. juna proletio na samo 12.200 km udaljenosti od Zemlje, a početkom ove godine asteroid "2011 CA7" proletio je još bliže površini Zemlje.

Nick Bailey, koji je razvio program "NEOimpacto", smatra da su asteroidi jedna od najozbiljnijih prijetnji čovječanstvu. Prema njegovim riječima, uticaj sudara biti će poražavajući kako za ljudsku populaciju, tako i za cijelokupnu Zemljinu infrastrukturu.