OBJAVLJEN ZANIMLJIV VIDEO

Pored brojnih vojnih aktivnosti o kojima NATO obavještava javnost, osobe zadužene za društvene mreže ove vojne alijanse često se trude prikazati i "drugu stranu" Alijanse kroz niz videosnimaka i fotografija u kojima se vojnici mogu vidjeti u nešto opuštenijem izdanju.

U jednom takvom videosnimku glavne uloge su imali vojnici iz Slovenije i Kanade koji se nalaze na zajedničkoj vojnoj vježbi u Latviji.

Naime, vojnikinja iz Slovenije i njen kolega iz Kanade su tokom pauze od vojnih aktivnosti razgovarali o hrani te su odlučili zamijeniti svoje obroke koji se posebno pakuju i pripremaju za upotrebu tokom vojnih vježbi i sličnih događaja koji se odvijaju na terenu.

Prema onome što su saopćili iz NATO-a, iako su obroci u suštini isti, ipak se razlikuju od države do države.

"Iako možda nisu vrhunac kulinarskog izraza, ovi obroci daju vojnicima kalorije koje su im potrebne za težak dan na terenu. Od saveznika do saveznika, sadržaj se razlikuje na male, ali zanimljive načine", saopćili su iz NATO-a.

Kada je riječ o "kanadskom obroku", pripadnica vojske Slovenije imala je priliku probati govedinu, raviole, a najveći "problem" imala je tokom degustacije tabasco umaka.

"Ovo mi je prvi put da probam tabasco umak. Ne volim ovo", rekla je vojnikinja.

S druge strane, Kanađanin je probao goveđi gulaš, muesli, ali i slovenski med koji je posebno komentirao.

"Med na mojoj strani svijeta je drugačiji. Dobar je, ali ima drugačiji okus nego što sam navikao", poručio je kanadski vojnik.

Inače u Latviji multinacionalnu grupu predvode trupe iz Kanade, ali i 10 drugih zemalja uključujući Albaniju, Češku, Island, Italiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Poljsku, Slovačku, Sloveniju i Španiju.