Vlasnik trgovačkog lanca Drogerie markt (poznatijeg kao DM), Nijemac Götz Werner svo svoje bogatstvo odlučio je darovati dobrotvornoj fondaciji i time ostavio svoje potomke bez naslijeđa.

Vijest da se vlasnik DM-a Götz Werner odriče svog pozamašnog bogatstva zaprepastila je svijet. U trenutku kada je surovi kapitalizam došao do "plafona" i kada je tržište postalo mjesto za preživljavanje, jedan od uspješnijih biznismena odlučio se za, u najmanju ruku, neobičan potez, navodi Tportal.

Werner je razbaštinio sedmero svoje djece, a svo bogatstvo prepisao jednoj dobrotvornoj fundaciji i to sve objasnio rečenicom: "Nije sramota postati bogat, ali je sramota bogat umrijeti".

Djeci je Werner osigurao kvalitetno obrazovanje i dao im temelj da sami postanu bogati: "Djeca imaju pravo na dobar start u životu, ali ne i na to da im roditelji osiguraju doživotno blagostanje."

Vrijednost njegove imovine procjenjuje se na više od milijardu eura. Inače, DM je jednan od rijetkih trgovačkih lanaca u kojem zaposlenici imaju 14 plaća godišnje. DM je jedna od rijetkih kompanija kojoj se prihodi u recesiji nisu smanjili, nego čak povećali. Werner je, čini se, jedan od rijetkih koji su ozbiljno shvatili šta znači imati zadovoljne radnike.

Inače, Werner je koautor knjige "Hiljadu eura za svakoga" i profesor poduzetništva u Karlsruheu. U knjizi se zauzima za to da svaki građanin dobiva osnovni prihod od 1000 eura jer "to pridonosi oslobađanju čovjeka". Kritikuje sistem socijalne pomoći u Njemačkoj, po kojemu se sjedinjuje pomoć za dugoročno nezaposlene i pomoć za siromašne, pa ga naziva "zatvorom za spavanje kod kuće" i kaže da je to za njega kršenje ljudskih prava.