Zaboravili ste popiti lijek? Nema veze, superpametna pilula koju trenutno razvijaju britanski znanstvenici dojavit će vam to SMS-om na vaš mobilni telefon!

Kompletna dijagnoza

Uz upozorenje da niste popili tabletu, na ekranu vašeg telefona pojavit će se i informacije poput rada vašeg srca, utjecaja lijeka na vaše tijelo itd.

Superpametna pilula, koju testiraju znanstvenici i kardiolozi na Imperial College Healthcareu u Velikoj Britaniji, zapravo je dio pametnog sistema Raisin - moderne i jeftine tehnologije čiji je cilj povećati odgovornost kod pacijenata.

U piluli se nalazi mikročip pun sitnih senzora, koji su sastavljeni od hranjivih sastojaka. Oni se aktiviraju kada su u doticaju sa želučanim tekućinama i šalju digitalni signal kroz tijelo, sve do prijamnika u obliku flastera koji se nalazi na ramenu ili ruci. Prijamnik dekodira te signale, bilježi ih i uobličuje u tekstualnu poruku, koju može poslati na vaš mobilni uređaj. Rezultat? Pedeset posto više pacijenata koji su se podvrgnuli testiranju svoje su terapije odradili besprijekorno.

Ohrabriti pacijente

Pametni sistem također prati rad srca i pacijentov san - na temelju tih podataka može pratiti držimo li se terapije, odnosno pomaže li nam ili je treba mijenjati. Nicholas Peters, profesor kardiologije na Imperial College Healthcareu, ističe da je cilj nove tehnologije ohrabriti srčane bolesnike da se drže svoje terapije, odnosno da uredno konzumiraju lijekove. Superpametna tableta stoji neznatno više od uobičajene pilule, a ispočetka je testirana u SAD-u. Ako nastavi pokazivati dobre rezultate, nadaju se britanski znanstvenici, mogla bi se vrlo brzo proširiti na svjetsko tržište i promijeniti navike pacijenata.