Nakon poroda, četrdesetjednogodišnja majka troje djece, Katy Hayes, borila se sa bakterijom koja joj je ubrzano jela tkivo. Kako bi joj spasio život suprug je potpisao pristanak na amputacije njenih ruku i nogu.

Katy Hayes se nakon poroda, koji se sticajem okolnosti morao dogoditi u njenom domu, zarazila invazivnom grupom streptokoka A. Ubrzo je izgubila svijest, pala u komu i probudila se bez ijednog uda.

"Nakon poroda je sve bilo dobro. Bila je umorna, ali to se moglo očekivati", prisjeća se njen suprug Al Hayes govoreći o danima nakon poroda, u februaru, u njihovom domu u Houstonu.

Niko nije očekivao da će samo par sedmica kasnije morati potpisivati odobrenje za amputaciju supruginih nogu i ruku dok je ona padala u komu.

"To je bio najgori dan u mom životu. Međutim Katy zna zašto sam to morao odobriti - morao sam joj spasiti život... Prije ovoga Katy je bila sasvim zdrava, trčala je pola maratona i vježbala jogu četiri dana prije poroda. Vježbala je pet puta sedmično", rekao je njen suprug.

Međutim zbog sve većih bolova u trbuhu, četiri dana nakon poroda, suprug je odveo u bolnicu. Doktori su mu objasnili, jer je ona do tada već izgubila svijest, da se zarazila invazivnom grupom streptokoka A. Vene i arterije su bile ozbiljno oštećene, koža se gulila, a otkazali su joj i pluća, bubrezi i jetra. Doktori su smatrali da Katy ima samo pet posto šansi za preživljavanje, ali njen suprug nije odustajao od borbe za njen život i rekao im je da ne odustaju.

"Pravo je čudo da sam živa. Zahvalna sam, jako sam zahvalna. Ne bih bila uz svoju djecu da mi nisu odsjekli udove", kaže Katy dodajući da će uskoro staviti proteze kako bi se mogla kretati i brinuti za djecu.

Bakterija, koja je napala Katy, u prošlosti je bila pogubna za brojne rodilje, ali je danas vrlo rijetka.