Naučnici su ispod 200 metara leda otkrili dvije životinjske vrste za koje je pravo čudo da uspijevaju preživjeti u tako ekstremnim uvjetima. Spore se oko toga je li im to prirodno stanište ili su tamo doplivale.

Nasini naučnici ostali su šokirani kada su na Antarktiku ispod 200 metara leda pronašli živa bića. Nakon što su spustili kameru ispod leda, snimili su životinjicu, koja nalikuje na škampa, ali je vjerojatno njegov daleki srodnik.

''Bili smo uvjereni da ovdje nema ničega, a ostali smo potpuno zapanjeni. Bio je škamp kakvog biste rado vidjeli na tanjuru'', rekao je Robert Bindschadler, glavni naučnik na istraživanju.

Osim toga snimili su i ticalo za koje smatraju da pripada jednoj vrsti meduze, duge otprilike 30 centimetara.

Ova otkrića pravo su čudo s obzirom na to da sunčeva svjetlost ne dopire do te dubine. Osim toga, pitanje je i čime se te životinje hrane, pa britanski mikrobiolog Cynan Ellis-Evans stoga smatra da su možda doplivale do tamo i da im to nije prirodno stanište. Njegova kolegica Stacy Kim to smatra nemogućim jer je mjesto otkrića, od otvorenog mora, odakle bi životinjice mogle doplivati, udaljeno dvadesetak kilometara.

Naučnici koji su sudjelovali u projektu, smatraju da ako živa bića mogu opstati u takvim uslovima vječnog leda i mraka, tada možda postoji i mogućnost da živa bića postoje i na planetima Sunčevog sistema, poput Europe, zaleđenog mjeseca Jupitera.