HUMOR U TEŠKIM TRENUCIMA

Da su stanovnici Sarajeva i u najtežim trenucima tokom opsade koristeći humor pokušavali sačuvati zdrav razum, dokazuje i snimak "reklame" za Nike.

Naime, čovjek se sakrio iza zapaljenog tramvaja na Skenderiji te presvukao u sportsku odjeću. Obuo je Nike patike te se pripremio da potrči.

U narednom kadru vidimo ga kako pretrčava raskrinicu dok se u pozadini čuje kako pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) i Jugoslavenske narodne armije (JNA) ispaljuju metke.

"Brži od metka", govori spiker dok se na ekranu prikazuje Nikeov logo.

Tokom skoro četiri godine ratne torture ubijeno je više od 11.500 građana te je pričinjena ogromna materijalna šteta. Stanovnici Sarajeva nisu pružili otpor samo vojno. To se činilo i kulturom - predstavama, filmskim projekcijama, koncertima, izložbama. Sve se činilo da život bude što normalniji.

Haris Pašović je organizovao prvi Sarajevo Film Festival "Poslije kraja svijeta" 1993. godine u sklopu festivala MESS. U Kamernom teatru održana je premijera predstave "Kosa". Legendarni Bruce Dickinson je u BKC-u održao koncert. Ovo su samo neki od kulturnih događaja tokom opsade.