Američki FBI odlučio je prijeći s tradicionalnog sustava identificiranja otiskom prsta na identifikaciju pomoću DNK, 3-D skena lica, otiska dlana, krvnih žila i glasovne identifikacije, a sve kako bi stvorili biometrijsku bazu koje se ne bi posramio niti Veliki brat.

FBI planira prijeći s baze otisaka prstiju IAFIS, koja je uspostavljena sredinom 1990-ih, na sustav sljedeće generacije, čiji se prototip očekuje početkom sljedeće godine.

Ta će multimodalna biometrijska baza sadržavati podatke o DNK i još mnogo toga, najavio je Louis Grever, izvršni direktor FBI-jevog odjela za znanost i tehnologiju, na konferenciji Biometrijskog konzorcija u Tampi na Floridi.

Grever kaže da su otisci prstiju i DNK najstarije biometrijske mogućnosti koje se mogu pretraživati, ali FBI radi na tome da se u bazu uključe podaci o šarenicama oka kako bi se lakše identificirali kriminalci i teroristi.

Ti bi se podaci dijelili s ovlaštenim američkim i međunarodnim partnerima u istragama, baš kao što je to slučaj i danas.

Trenutna FBI-jeva baza podataka IAFIS i dalje će ostati dostupna jer praska pokazuje da je potrebna: dnevno se obradi oko 200.000 uzoraka iz baze od 370 milijuna otisaka svih deset prstiju, a nedavno je "obilježena" uspješno provedena 250-milionta pretraga.
 
Baza podataka sljedeće generacije bi među multimodalnim biometrijskim podacima trebala sadržavati DNK, skenove šarenica, naprednu 3-D slikovnu i glasovnu bazu.

Cilj je hitne zahtjeve za IAFIS s dva sata obrade skratiti na manje od deset minuta.

No, dužnosnici FBI-ja naglašavaju kako predstoji još puno istraživanja i razvoja. Jedan od zadataka je razviti metodu brze DNK analize, koja će za razliku od današnjih nekoliko sati ili čak i dana, biti skraćena na manje od sat vremena.

Kevin Reid, šef odjela za biometriju u FBI-ju, kaže da se već "proširili" djelatnost na skeniranje otisaka dlana, te da su počeli puniti bazu ožiljaka i tetovaža.

Istraživanje razvoja novih baza podataka zajednički financiraju FBI i američko Ministarstvo obrane.