Osam godina stara gepardica Sarah oborila je dosadašnji rekord u trčanju na 100 metara, te tako postala najbrži sisavac na planetu. No, njena izazivačica Zaza još nije pokazala što zna.

Osmogodišnja gepardica Sarah, koja živi u zoološkom vrtu u Cincinnatiju, oborila je svjetski rekord u trčanju na 100 metra i tako postala najbrži sisavac na svijetu.

Sarah je 100 metara pretrčala za 6,13 sekundi, a svoju brzinu je pokazala u regionalnoj ustanovi za uzgoj geparda, poznatoj pod nazivom Mast Farm, koja se nalazi u okrugu Clermont.

Bila je to njena druga utrka taj dan. Prvi put je udaljenost od 100 metara pretrčala za 6,16 sekundi, ali i to je bilo dovoljno za obaranje svjetskog rekorda od 6,19 sekundi.

U postavljanju novog rekorda trebale su se natjecati dvije gepardice – Sarah i Zaza, osmogodišnja stanovnica rezervata za geparde u Južnoafričkoj Republici.

No, Zazina utrka je odgođena jer su velike kiše učinile stazu blatnom, pa se Zazin pokušaj obaranja rekorda očekuje krajem rujna ili početkom listopada.

Ove akcije obaranja rekorda na 100 metara dio su kampanje kojom se želi upozoriti na izumiranje geparda. Gepardi se nalaze na listi ugroženih životinja, a njihov broj je procijenjen na 10.000.