Skandal u Nigeriji

Nigerijski predsjednik Gudlak Džonatan je 2006. potrošio milion dolara iz fonda za pomoć siromašnima radi dovođenja međunarodnih zvijezda, poput Beyonce i njenog supruga Jay-Z-ja, na jedan muzički festival u Nigeriji.

Pismo sa potpisima zvaničnika nigerijske države Bajelse, otkriva da je Džonatan, koji je u to vrijeme bio guverner te oblasti, potrošio 150 miliona naira iz fonda za borbu protiv siromaštva na organizaciju muzičkog festivala "This Day" koji je 2006. održan u Lagosu, prenosi agencija Sahara reporters. 
  
Dokument je "isplivao" nakon što se saznalo da je američkoj starleti Kim Kardashian prošle nedjelje dato 500.000 dolara da se pojavi na jednom skupu u Lagosu na kojem je održala "govor" od 45 sekundi, prenosi Tanjug.  
  
Ne zna se, međutim, da li su Beyonce i Jay-Z znali da je njihovo prisustvo na festivalu, na kojem su nastupili i Missy Eliot, Busta Rhymes, Snoop Dog i Ciara, bilo finansirano novcem namijenjenim sirotinji. 
  
Nigerija je najmnogoljudnija zemlja Afrike i najveći proizvođač nafte u regionu. 
  
Blizu polovine stanovništva Bajelse živi ispod praga siromaštva, a u Jenagoi, glavnom gradu ove nigerijske države, dvoje od petoro stanovnika nema pristup pitkoj vodi.