Kina naisplativija nakon SAD

Kina je postala drugo po veličini filmsko tržište na svijetu, poslije Sjeverne Amerike - zarada na bioskopskim blagajnama u Kini raste 30 odsto godišnje.

Kina takođe povećava broj zajedničkih projekata u svijetu zabave, što mijenja i način holivudskog poslovanja. Jer, nije pametno ljutuiti tržišta na koja plasirate filmove.
U prošlogodišnjoj verziji filma "Crvena zora“ strana armija je izvršila invaziju na SAD. Međutim, producenti su uveli promjene prije nego što je film prikazan.
U prvobitnoj priči o Amerikancima, koji se bore protiv osvajača, zlikovci su bili kineski vojnici. Sada su to vojnici iz Sjeverne Koreje, tako da kineska publika ili cenzori nisu pogođeni, a zarada nije ugrožena.
Neki veliki akcioni filmovi takođe imaju veze sa Kinom. Predstojeći treći dio filma "Gvozdeni čovjek“ djelimično je snimljen u Kini, a kineski zvaničnici su pomno proučili scenario.
  
Kineska osjetljivost je uticala i na katastrofični filmski ep "2012".
Čak ako se film i ne snima u Kini, kao što je "2012.", veoma će pažljivo voditi računa da uključi pozitivne aluzije na tu zemlju. Negativne aluzije jednostavno ubijaju tržište.
Neke scene iz nedavnog špijunskog trilera "Skyfall" jednostavno su isječene iz verzije za kinesku publiku.
Naučno-fantastični film "Atlas oblaka" je u montažerskoj sobi skraćen za 40 minuta akcije da bi bio prijemčljiv za veliko kinesko tržište.
Kineska publika voli velike filmove sa specijalnim efektima, pa na holivudska ostvarenja otpada polovina zarade u kineskim kinima.
Kineska sve veća srednja klasa podstiče filmsku industriju u toj zemlji. Prošlogodišnja komedija "Izgubljen u Tajlandu" reditelja Šu Ženga imala je veliki uspjeh na blagajnama, zauzevši drugo mjesto po zaradi u Kini, iza holivudskog filma "Avatar“.
Kina je atraktivna i za snimanje filmova, jer su troškovi produkcije mali, a broj lokacija veliki.
Holivudski studiji pronalaze kineske partnere za koprodukcije, a kompanije "Disney" i "Dream Works Animations“ investiraju u turističke atrakcije u Šangaju.
Hollywoodi je potrebna Kina s obzirom na to da sjevernoameričko tržište posustaje. Međutim, Kini je isto toliko potreban Hollywood.
Kina isto tako dolazi u Hollywood. Kineska kompanija TCL kupila je prava na ime istorijskog kineskog pozorišta "Grauman" na Holivudskom bulevaru. A kineski konglomerat "Delian Vanda grup"  kupio je veliki američki lanac kina AMC.
Očekuje se da će veze Kine i Hollywooda u budućnosti da se povećavaju - navodi "Glas Amerike".