Sydney Sweeney jedna je od najpopularnijih glumica Hollywooda, a istovremeno se smatra i jednom od najljepših. Fenomen njenog izgleda su analizirali i doktori kako bi pojasnili zašto se smatra jednom od najljepših.

Glumica je jedna od zvijezda serije "Euphoria", u kinima je trenutno jedan od najpopularnijih filmova romantična komedija "Anyone But You" u kojoj tumači glavnu ulogu, a uskoro u kina stižu i filmovi "Madame Web" i "Immaculate" u kojima tumači glavne uloge.

Pored njene rastuće popularnosti i poslovnih uspjeha, Sydney stalno hvale zbog ljepote, a mnogi je nazivaju i jednom od najseksipilnijih žena na svijetu.
 
I dok ona odiše talentom i samopouzdanjem u velikim količinama, zapravo postoji naučni razlog zašto se smatra tako zapanjujuće lijepom.

Prema plastičnom hirurgu Onuru Gilleardu, sve je u intrigantnom "zlatnom rezu" kada se govori o proporciji fizičkih karakteristika glumice.


Foto: The Sun

Dr. Gilleard kaže: "Ljepota Sydney Sweeney je ukorijenjena u činjenici da su njene crte lica simetrične i usko usklađene sa savršenom harmonijom i proporcijama".

"Ove idealne proporcije lica često se nazivaju 'zlatnim rezom'. Zlatni rez u proporcijama lica može se primijeniti i horizontalno, poznato kao "pravilo petina", i vertikalno, poznato kao 'pravilo trećine'", pojasnio je za The Sun.

Dr. Gilleard napominje da postoji više pravila omjera kada su u pitanju veličina i oblik, a glumica ispunjava gotovo sve zahtjeve za stvaranje "klasične ljepote".

"Pored cjelokupnog sklada lica, pojedinačne crte imaju svoje specifične omjere i dimenzije koje doprinose atraktivnosti", dodao je.

Pored ljepote lica, Sydney posjeduje i zadivljujuću figuru, a dr. Gilleard je pojasnio kako se zlatni omjer može primijeniti i na tijelo.

"Još jednom, kada analiziramo njenu figuru koristeći ove omjere, ona ispunjava sve kriterije", kazao je.