SLAVNI SUPERMODEL

Supermodel kaže da su svi mislili da je ona jaka i može sve. Ona se bojala da će je, ako shvate kakva je doista, ljudi početi gaziti.

Dokumentarna serija "The Super Models" stigla je na streaming platformu AppleTV +. Govori o četiri žene - Naomi Campbell, Cindy Crawford, Lindi Evangelisti i Christy Turlington - koje su zauvijek promijenile posao modela i modnu industriju kada su krajem 1980-ih stupile na piste, okupirale editorijale i naslovnice te postale slavne i bogate, poput filmskih i muzičkih zvijezda, piše Daily Mail.

Prve reakcije su jako pozitivne. Variety je napisao da je serijal dobro napravljen i "zove na još". Mnogo je tu historije, moćnih scena i hvale, ali i iskrenih ispovijesti žena zbog kojih je i nastao izraz supermodel, koje i danas, u svojim 50-ima privlače pažnju, rade i pune stupce medija.

Naomi Campbell (53) koju je osim po ljepoti koja ne prolazi, svijet upoznao i po vrlo nezgodnom karakteru, u dokumentarcu je otvoreno progovorila o svojoj ovisnosti o drogama tokom 1990-ih. Ona ju je gotovo ubila na vrhuncu karijere.

Campbell je priznala kako je počela uzimati kokain da bi se lakše nosila s traumama iz djetinjstva i sa smrću bliskog prijatelja, talijanskog dizajnera Gianija Versacea.

- Tuga je oduvijek bila čudna stvar u mom životu jer nisam uvijek pokazivala osjećaje. Bila bih šokirana i uznemirena kada se nešto dogodi, a kasnije bih se slomila. No, tugu sam držala u sebi. Kada sam počela uzimati, željela sam izbrisati tugu. Ovisnost je takva us*ana stvar, stvarno jest. Pomislite kako će vam zaliječiti rane, no to se ne događa. A može izazvati golemi strah i tjeskobu. Tako sam postala jako ljutita- rekla je Campbell.

Naomi je u dokumentarcu ispričala kako se njen svijet potresao kada je Versace ubijen ispred svoje vile u Miami Beachu, 1997. godine.

- Jako me dobro poznavao, gurao me naprijed - prisjetila se Campbell.

- Tjerao me da izlazim iz okvira, da prelazim granice kada bih pomislila da to ne mogu, kada sam mislila da nemam u sebi ono što je potrebno. Tako je, kada je on umro, moja bol zbog gubitka postala doista strašna- kazala je.

Britanka jamaićanskih korijena, borila se s ovisnošću pet godina. Na liječenje je otišla nakon što se 1999. godine srušila na jednom snimanju.

- Kada pokušate nešto potisnuti, svoje osjećaje, to govori o napuštanju. Ja sam sam to pokušavala. - rekla je - Ali ne možete to potisnuti. Ubijala sam samu sebe i bilo je jako bolno. Odlučila sam otići na rehabilitaciju. Bila je to jedna od najboljih stvari koje sam mogla napraviti za sebe.

Campbell je priznala kako se mnogo godina radila na sebi i trudila se nositi se sa svojim problemima.

Osvrnula se i na optužbe za agresivnost i nasilje. U febuaru 2000. godine izjasnila se krivom na sudu u Torontu zbog gađanja bivše lične asistentice mobitelom 1998. godine. Nekoliko je drugih zaposlenika 2006. godine Campbell optužilo za zlostavljanje.

Izvor: Daily Mail