Evropska komisija (EK) je odobrila da japanski Sony i investicioni fond Mumbada iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za 2,2 milijarde dolara preuzmu izdavačku kuću EMI, koja je vlasnik muzike Rihanne i drugih globalnih pop zvijezda.

Evropski regulator konkurencije naveo je da je odobrio akviziciju pod uslovom da Sony i Mumbada prodaju izdavačka prava drugih izvođača, uključujući Ozzyja Osbourna, prenijela je u četvrtak francuska novinska agencija AFP.



''Soni i Mumbada su ponudili da prodaju vrijedne i atraktivne kataloge", izjavio je komesar EU za konkurentnost Hoakin Almunia.

Sporazum također obuhvata prava izdavačke kuće Virgin na 12 izvođača, među kojima je i Robbie Williams.

Sony je već vlasnik stotina hiljada muzičkih naslova, uključujući izdavačka prava za Beatlese i Boba Dylana, a sada će u svoj portfolio uključiti i moderne pjevače kao što su Jay Z, Pink, Adele i Noraj Jones.



"U svjetlu datog sporazuma, Komisija je zaključila da transakcija neće izazvati zabrinutost u pogledu konkurentnosti", navedeno je u saopćenju EK.

Iz EK su dodali da su najviše brinuli o kontroli online licenci za anglosaksonske hitove budući da je internet sada ključna platforma sa koje muzička industrija ostvaruje kontakt sa kupcima, prenio je Tanjug.