AKO JOŠ NE ZNATE

Sutra se obilježava 8. mart, Međunarodni dan žena te se tada slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola te njihova prava i ravnopravnost u društvu.

Prva proslava Dana žena održala se 28. februara 1909. u New Yorku, a borba žena za njihova prava traje i danas.

Nina Pavićević koja stoji iza Instagram profila @kritički objavila je na svom profilu 10 ilustracija u kojima je iznijela neke od stvari koje današnje žene žele za Dan žena.

"Da žene koje odbiju da surađuju s nasilnicima dobiju podršku, a ne tužbu od nasilnika", Da prestaneš da romantizuješ težak život svoje majke", Da prestaneš da mi objašnjavaš teme u kojima sam obrazovanija od tebe", Da prestanemo da hvalimo očeve za ono što smatramo standardnim za majke", samo su neke od želja koje je iznijela, a njena objava je pokupila mnoštvo pozitivnih komentara i preko 20.000 lajkova.
Ovaj popis upotpunile su i Ninine pratiteljice sa svojim željama.

"Da prestanu da nas etiketiraju i osuđuju po tome da li smo udate i imamo djecu ili da li to planiramo, i da počne da se kažnjava to pitanje na razgovorima za posao", "Da, kad se rodi žensko dijete, ne bude komentara 'A dobro, biće sljedeći put muško'", "Da se u školama uči o značaju 8. marta i o ženama koje su se borile za našu slobodu, a ne da se pišu sastavi 'Moja mama, moja sestra, moja baka'. Da se razumije ne mora nekome da bude nešto da bi vrijedila. Da 8. mart nije ,Dan majki'. Da se ne svodi na ,Ko će dobiti cvijet', nego da slavimo što možemo sebi kupiti šta mi želimo", neki su od komentara.

Ninina objava se masnovno dijeli na društvenim mrežama.