KNEŽEVINA

Princeza Charlene od Monaka (45) zapošljavala je ilegalne migrante koje je plaćala manje od 105 eura na dan, dok je njena lična potrošnja iznosila više od 1,17 miliona eura godišnje, tvrdi Claude Palmero (67), bivši računovođa princa Alberta, koji je više od dva desetljeća vodio finansije za palatu.

Palmero je sa te pozicije odstupio u julu prošle godine, nakon što se našao usred antikorupcijske afere - naime, optužen je za pronevjeru kneževskih sredstava.

Kako prenosi Daily Mail, sadržaj njegovih pet tajnih bilježnica s detaljima potrošnje monaške kneževske porodice objavile su francuske novine Le Monde, a iz njih je vidljivo kako su Palmera najviše zabrinjavali upravo ilegalni migranti, koji su činili velik dio Charleneinog osmeročlanog osoblja.

Računovođa je o svemu navodno obavijestio i 65-godišnjeg princa Alberta, a među inkriminirajućim informacijama bila je i ona o "dotičnoj Filipinki koja je vezala pse pod tušem".

U pismu napisanom u januaru 2017, Claude Palmero otkrio je i kako je još jedan zaposlenik s Filipina pet godina ilegalno radio za porodicu, iako je imao samo jednomjesečnu turističku vizu.

- Bio je plaćen 100 eura na dan - napisao je.

Također tvrdi i kako je princeza Charlene u decembru 2014, kad je rodila Jacquesa i Gabriellu, blizance odmah dala na čuvanje dadiljama koje su bile ilegalne useljenice.

- Novosti o zapošljavanju dadilja - ne samo da su ilegalke, već su u državu ušle s lažnim pasošima - napisao je računovođa, koji tvrdi kako je "očajnički pokušavao obuzdati Charleneino opasno trošenje pa ju je u jednom trenutku čak i spriječio u zapošljavanju novog osoblja".

U njegovim tajnim bilježnicama također se navodi kako je princ Albert svake godine trošio milione s tajnog francuskog bankovnog računa kako bi isplatio svoje bivše ljubavnice i vanbračnu djecu, među kojima su i Jazmin Grimaldi (31) te Alexandre Coste-Grimaldi (20), koji primaju džeparac od oko 402.300 eura godišnje.

Inače, princ Albert je kćerki Jazmin, kad joj je bilo 25 godina, darovao stan u New Yorku vrijedan oko 2,76 miliona eura.

Palmero je otkrio i kako je princeza Charlene imala ličnog kuhara, čija je dnevna plaća iznosila oko 292 eura na dan, a stotine hiljada eura dobijala je i njegova porodica iz Južne Afrike.

U decembru 2019. zabrinuti računovođa primijetio je da je Charlene potrošila oko 15 miliona eura tokom osam godina, unatoč tome što je njen "džeparac" iznosio 7,5 miliona eura.

- Ovo je ludo. Nemam apsolutno nikakvu kontrolu nad princezinom potrošnjom - napisao je Claude, koji je 2021. stavio veto na nova zapošljavanja koje je tražila Charlene, koja je tada već imala barem osmero ljudi u svojoj službi.

- Nikad ih nije bilo toliko - kazao je računovođa.

Izvor: Faktor/Daily Mail