La Zarra, predstavnica Francuske na prošlogodšnjem Eurosongu, javno je pozvala na isključenje Izraela iz takmičenja.

Učešće Izraela na Eurosongu 2024. već je izazvalo polemiku, iako je EBU izjavio da nema namjeru isključiti ovu državu iz takmičenja.

La Zarra, francusko-kanadska umjetnica marokanskog porijekla, posebno je zamolila svoje pratioce na Instagramu da procijene da li Izraelu treba zabraniti učešće na Eurosongu zbog zločina protiv čovječnosti koje čini.


(Foto: Instagram)

"Tokom učešća na Eurosongu imala sam privilegiju upoznati izvanrednu publiku. Sve nas je ujedinila muzika, prenoseći poruku mira i ljubavi, kako od učesnika tako i od publike. Očekivano, cijeli svijet je podržao Ukrajinu, a Rusija je isključena iz takmičenja", navela je Zarra.

Potom naglasila da smo ponovo svjedoci masakra, genocida nad palestinskim narodom. Svjedoci smo proračunatog i namjernog pokušaja preuzimanja kontrole nad regionom.

"Eurosong je političko takmičenje i svjesna sam da se umjetnici izuzetno plaše da se izraze. Međutim, javnost, javnost ima moć da pomjeri planine ako to želi. Publika koju sam upoznao je puna ljubavi i snage, zbog čega vam se obraćam. Izbacimo Izrael iz ovog takmičenja, kao što je Rusija isključena zbog zločina koje čini", navela je.