SRBIJANSKA PJEVAČICA

Srbijanska pjevačica Anđela Ignjatović Breskvica je dobila mnoge kritike zbog pjesme "Gnezdo orlovo" s kojom se takmiči na "Beoviziji". Naime, mnogi smatraju da pjeva o vraćanju Kosova Srbiji.

"Oblak sivi sakri nebo, crne ptice ponovo. Grmi, seva, pada grad i ruši gnezdo orlovo. Tata kaže mаlom orlu: 'Biće, sine, gotovo. Otići će crne ptice, vedro biće ponovo'", stihovi su spomenute pjesme. Naime, jedan korisnik Twittera je objasnio zašto smatra da Breskvica pjeva o vraćanju Kosova.

"Posljednja rečenica, prema mom mišljenju, u potpunosti pojašnjava namjeru ove pjesme. To znači da će Albanci 'nestati' s Kosova i da će Srbi u potpunosti imati kontrolu nad teritorijom. To znači legitimisanje masakra i etničkog čišćenja nad Albancima na Kosovu", između ostalog je napisao.

"Breskvica ima genocidnu pjesmu", "Jeftino skupljanje glasova", "Čak i da prođe, Eurosong neće dozvoliti takvu pjesmu", "Strava i užas", neki su od komentara.

Drugi korisnik Twittera je objavio da se Hitlerov ljetnikovac zvao Orlovo gnijezdo i da je zbog toga Breskvicina pjesma problematična.

"Ukucate li na Googleu, YouTubeu ili bilo gdje 'Eagle's Nest', a možete i na srpskom jeziku 'Orlovo gnezdo', znate li šta će vam izaći? Da li ćemo na Eurosong da pošaljemo odu najpoznatijem Hitlerovom ljetnikovcu? OK, možda bi sve zvučalo drugačije da je za naziv pjesme iskorištena druga sintagma, ali i sam tekst je prilično diskutabilan, naročito ukoliko se prevede strancima. Neka bude da su joj uvalili pjesmu i da je nesvjesna sa čime koketira, ali što je previše, previše je", napisao je.

Breskvica se nije oglašavala povodom ovih navoda. Prije nekoliko dana je na Instagramu napisala sljedeće:

"Dragi moji, pjesma je izašla. Naslov je 'Gnezdo orlovo'. Nadam se da će vam se dopasti. Svi smo se maksimalno potrudili i tek ćemo. Volite se, imajte poštovanja prema drugima, budite ljudi. Budite ponosni na to što ste iz zemlje iz koje ste i trudite se da je svima predstavite onako kako dolikuje. Volim vas i idemo dalje."