IMATE LI FAVORITA?

Eurosong će se održati od 9. do 13. maja u Liverpoolu, a mnogi fanovi ovog muzičkog takmičenja klade se na pobjednika.

Prema trenutnom stanju na kladionicama, švedska pjevačica Loreen s pjesmom "Tattoo" ima najveću šansu za pobjedu (45 posto). Ona je 2012. godine pobijedila na Eurosongu u Bakuu s pjesmom "Euphoria".

Ona je tada bila jedina učesnica koja se s azerbejdžanskim aktivistima za ljudska prava. Kasnije je novinarima rekla da se ljudska prava u Azerbejdžanu krše svaki dan i da o takvim stvarima ne treba šutjeti.

Portparol vlade Azerbejdžana je naveo da takmičenje ne treba politizirati i od organizatora Eurosonga tražio da spriječi takve sastanke. Švedske diplomate su odgovorile da Loreen nije postupila protiv pravila Eurosonga.

Loreen je 2017. godine u jednoj emisiji kazala da je biseksualna, što je izazvalo oduševljenje njenih fanova koji pripadaju LGBT zajednici. U međuvremenu je postala njihova miljenica. Ispričala je da upravo njima duguje veliki uspjeh u muzičkoj industirji.

Eurovision World navodi da je, prema kladionicama, na drugom mjestu finski reper Kaarija i pjesma "Cha Cha Cha". On ima 15 posto šanse za pobjedu. Samostalno izdavao svoju muziku do 2017. godine, kada je potpisao ugovor sa izdavačkom kućom Monsp Records. Nakon toga je objavio dvostruki singl "Koppi tules"/"Nou roblem". Nakon toga je objavio EP pod nazivom "Pelia". Debi album "Fantastista" snimio je 2020.

Na trećem mjestu trenutno se nalazi ukrajinski duo Tvorchi s pjesmom "Heart of Steel". Imaju šest posto šanse da pobijede. Pjevač Andrew Hutsuliak poručio je ranije da će dati sve od sebe da Ukrajinu predstave na dostojanstven način.

Podsjećamo, Kalush Orchestra iz Ukrajine je prošle godine osvojio prvo mjesto. Evropska radiodifuzna unija (EBU) zaključila je da se ovogodišnje izdanje Eurosonga ne može održati u toj zemlji zbog rata. Velika Britanija je 2022. bila druga zahvaljujući Samu Ryderu pa je odlučeno da Liverpool bude domaćin u ime Ukrajine.