NAJBOGATIJI LJUDI

LeBron James, Tom Ford, Tiger Woods i Jimmy Buffett i službeno su postali milijarderi i time se pridružili grupi od 150 novopridošlih na Forbesovoj godišnjoj listi najbogatijih na svijetu.

Očekuje se da će LeBron, košarkaška legenda, zaraditi više od 124 miliona dolara u 2023. godine - što od plate, sponzorstva Nikea i Pepsija te raznih drugih poslovnih poduhvata.

On je prvi aktivni NBA igrač koji se našao na listi, sa neto vrijednošću od milijardu dolara.

James je također najplaćeniji aktivni igrač lige do sada, nakon što je zaradio 385 miliona dolara od Miami Heata, Cleveland Cavaliersa i Los Angeles Lakersa. Poslije fudbalske zvijezde Lionela Messija, James je najplaćeniji sportista na svijetu.

Buffett, poznat po svojoj bogatoj muzičkoj karijeri i ugostiteljstvu, godinama je stekao bogatstvo od svog carstva "Margaritaville" , koje se pretvorilo u kompaniju za izdavanje dozvola koja je prošle godine ostvarila prodaju od više od dvije milijarde dolara.

Inspirisan svojom platinastom pjesmom prije nekoliko decenija, Buffett je započeo svoj posao brendiranja s prodavnicom majica u Key Westu, a kasnije se proširio na restorane, hotele, kazina, knjige i niz drugih poduhvata pod tim brendom.

Među ostalim značajnim novoproglašenim milijarderima su Tiger Woods. Profesionalni igrač golfa ima neto vrijednost nešto veću od jedne milijarde dolara od sportske zarade i raznih brendova.

Tom Ford dospio je na Forbesovu listu najbogatijih ljudi na svijetu nakon što je u novembru prošle godine prodao svoj modni brend Estée Lauder za blizu tri milijarde dolara.