Utvrđuju uzrok

Bizaran događaj dogodio se 7. februara u oblasti Alvaro Obregon u Kuautemoku, gradu u meksičkoj državi Čivava, gdje snimak koji je uhvatila kamera koja gleda na ulicu pokazuje trenutak kada se crni oblak ptica iznenada spustio na tihi put.

Snimci koje su snimile CCTV kamere i posmatrači pokazuju šta se dogodilo kada su stotine ptica misteriozno pale s neba u Meksiku.

Iako su stotine ptica uspjele ponovo odletjeti, čini se da su deseci njih uginuli.

Utvrđeno je da je u pitanju žutoglavi kos. Ove ptice obično putuju na jug u Meksiko iz Kanade zimi, ali lokalno stanovništvo je, naravno, bilo zbunjeno kada su zatekli toliko njih na ulici, piše Unilad.

Ricardo Abel Soto Cruz, sa Fakulteta za zootehniku i ekologiju na Autonomnom univerzitetu u Čivavi, rekao je za novinsku stranicu Meteored da su ptice možda udisale otrovne pare iz obližnje zgrade i postale dezorijentisane, dok je dr. Richard Broughton, ekolog iz Centra za ekologiju i hidrologiju UK-a, gotovo siguran da je prizor izazvala ptica grabežljivica.

Broughtonovo mišljenje podijelio je i dr. Alexander Lees sa Univerziteta Manchester Metropolitan.

O situaciji su obaviještene lokalne vlasti, nakon čega su ptice uklonjene sa ulica. One su sada podvrgnute testiranju u pokušaju da se utvrdi tačan uzrok smrti.Faktor/unilad.co.uk