Nova studija

Godine su samo broj, a stari smo onoliko koliko se staro osjećamo. Rečenice su to koje volimo ponavljati i vjerovatno u tome i ima nešto, no naučnici su ipak odlučili istražiti koja je godina prekretnica, odnosno u kojim godinama se ljudi službeno počinju smatrati starima.

Nova studija je otkrila da starost ne počinje sve dok ne napunimo 76 godina. Naši djedovi i bake se osjećaju barem 12 godina mlađe nego što to zapravo jesu, otkrila je još studija Treasure Trailsa.

Pokazalo se da savremeni penzioneri ne vjeruju da su zapravo stari sve dok ne zađu duboko u sedamdesete.

Više od trećine ispitanih penzionera (njih 38%) insistira na tome da starost ne počinje prije nego što navršite 80 godina, a 46% njih kaže da se osjećaju sposobnijima nego njihovi roditelji u istoj dobi. 40% njih tvrdi da su “šezdesete nove četrdesete”, a svaki deseti ispitani penzioner vjeruje da ima više energije i od svoje djece.

Mnogi od njih su razlog poletnosti pronašli u druženju s unucima.

Jedan od njih pet kaže da igranje s unucima pomaže u održavanju mladosti, a dvije trećine njih (64%) smatraju da im je rješavanje raznih zagonetki, kvizova i testova pomoglo u tome da ostanu mentalno stabilni. 28% starijih od 60 godina vježba tri ili više puta sedmično, navodi se u studiji provedenoj u Velikoj Britaniji.

Autor: Index.hr