NAJMLAĐI MILIJARDER

Iako su još u julu prošle godine kružile glasine o spektakularnoj prodaji kuće od 83 miliona dolara u Pacific Palisadesu, četvrti Los Angelesa, te da je kupac "misteriozni kripto milijarder", koji je preko noći došao do ogromnog bogatstva, niko nije uspijevao otkriti identitet tog kripto investitora.

Na kraju se, početkom decembra, ispostavilo da nijedna od tih glasina nije bila tačna.

Prema više izvora, što je sada potvrđeno temeljitim ispitivanjem imovinskih popisa, kupac je zapravo bio Austin Russell, 26-godišnji tehnološki wunderkind koji je izvršni direktor i osnivač pionira automatizacije samovozećih automobila Luminar.

U početku sa sjedištem u Silicijskoj dolini, ali sada stacioniran u Orlandu, Luminar razvija tehnologiju radarskog senzora temeljenu na laseru za automobile, posebno za nadolazeće modele sa značajkama autonomne vožnje.

Luminar je predstavljen prije tačno godinu dana, čime je Russell preko noći postao milijarder.

Forbes ga je nakon toga okrunio titulom "najmlađeg self-made" milijardera na svijetu (danas ta publikacija njegovu neto vrijednost procjenjuje na više od 1,7 milijardi dolara).

Iako je Luminarova tehnologija Russella učinila milijarderom na papiru, to ga nije nužno učinilo bogatim u gotovini.

Prema javnim finansijskim dokumentima, on zarađuje „beznačajnih“ 300.000 dolara godišnje plaće, zasigurno vrlo daleko od učešća potrebnog za kuću od 83 miliona dolara.

No, danas pravi papiri vrijede znatno više od gotovine.