Pronađena lobanja otkrila

Naučnici su jučer objavili da lobanja koja je pronađena na sjeveroistoku Kine predstavlja novootkrivenu ljudsku vrstu koju su nazvali Homo longi, odnosno "čovjek zmaj", tvrdeći da je srodnija našoj od neandertalaca.

Lobanja je pronađena 1930-ih u kineskom gradu Harbinu u provinciji Heilongjiang, ali navodno je 85 godina bila u bunaru radi zaštite od japanske vojske.

Kasnije je iskopana i 2018. predana Ji Qiangu, profesoru s kineskog sveučilišta Hebei.

- Prema našim analizama, porijeklo kostiju iz Harbina povezanije je s Homo sapiensom nego neandertalci, odnosno vrsta iz Harbina s nama ima više zajedničkih predaka od neandertalaca' - rekao je za agenciju France Press paleoantropolog Chris Stringer iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu.

- Ako se na njih gleda kao na posebnu vrstu, onda je ovo nama sestrinska, najbliža vrsta - dodao je britanski naučnik.

Pronađena lobanja stara je najmanje 146.000 godina i datira iz doba srednjeg pleistocena, a rezultati njene analize objavljeni su u tri rada u časopisu The Innovation.

Veličina mozga unutar lobanje mogla je biti slična onoj kod modernog čovjeka, ali očne dublje i zubi su bili veći, obrve deblje, a usta šira.

Naučnici smatraju da kosti pronađene lobanje pripadaju muškarcu starom oko 50 godina koji je živio u šumovitom, poplavnom području.

Prema lokaciji pronalaska lobanje i procijenjenoj veličini čovjeka, istraživački tim vjeruje da se "čovjek zmaj" dobro prilagodio teškim životnim uvjetima i da se mogao kretati širom Azije.

Naučnici su prvo proučavali vanjsku građu lobanje, koristeći više od 600 morfoloških osobina, a nakon toga su izveli milione simulacija služeći se kompjuterskim modelom za oblikovanje stabla srodnosti s drugim fosilima.

- To upućuje da Harbin i neki drugi fosili iz Kine čine treću rodnu liniju ljudskih vrsta, uz neandertalce i H.sapiensa - objasnio je Stringer.

Zbog nedostatka arheoloških materijala preostaje puno pitanja o njihovom kulturnom i tehnološkom nivou, ali bi otkriće lobanje moglo promijeniti naše shvaćanje ljudske evolucije, piše France Presse.

Faktor/Hina