NIZAK PRAG

Snage Vladimira Putina vježbale su korištenje taktičkog nuklearnog oružja u ranoj fazi sukoba s velikom svjetskom silom, prema ruskim vojnim dosjeima koji uključuju scenarije obuke za invaziju Kine.

Tajni dokumenti, u koje je imao uvid Financial Times, opisuju prag za korištenje taktičkog nuklearnog oružja koji je niži nego što je Rusija ikada javno priznala, prema stručnjacima koji su pregledali i potvrdili dokumente.

Gomila se sastoji od 29 tajnih ruskih vojnih dosjea sastavljenih između 2008. i 2014., uključujući scenarije za ratne igre i prezentacije za mornaričke oficire, koji raspravljaju o operativnim principima za korištenje nuklearnog oružja.

Kriteriji za potencijalni nuklearni odgovor kreću se od neprijateljskog upada na ruski teritorij do specifičnijih okidača, kao što je uništenje 20 posto ruskih strateških podmornica s balističkim raketama.

"Ovo je prvi put da smo vidjeli dokumente poput ovog objavljene u javnoj domeni. Oni pokazuju da je operativni prag za korištenje nuklearnog oružja prilično nizak ako se željeni rezultat ne može postići konvencionalnim sredstvima", rekao je Alexander Gabuev, direktor Carnegie Russia Euroazijskog centra u Berlinu.

Rusko taktičko nuklearno oružje, koje se može isporučiti projektilima s kopna ili mora ili iz aviona, dizajnirano je za ograničenu upotrebu na bojnom polju u Evropi i Aziji, za razliku od većeg strateškog oružja namijenjenog gađanju SAD-a. Moderne taktičke bojeve glave još uvijek mogu osloboditi znatno više energije od oružja bačenog na Nagasaki i Hirošimu 1945. godine.

Iako dosjei datiraju prije 10 i više godina, stručnjaci tvrde da su i dalje relevantni za trenutnu rusku vojnu doktrinu. Dokumente su FT-u pokazali zapadni izvori.

Odbrambeni planovi razotkrivaju duboko ukorijenjene sumnje u Kinu među moskovskom sigurnosnom elitom čak i kad je Putin počeo stvarati savez s Pekingom.

U godinama koje su uslijedile, Rusija i Kina produbile su svoje partnerstvo, osobito otkako je Xi Jinping preuzeo vlast u Pekingu 2012. Rat u Ukrajini zacementirao je status Rusije kao mlađeg partnera u njihovim odnosima, a Kina je Moskvi dala vitalno privredno uže za pomoć u odbijanju zapadnih sankcija.

Ipak, čak i kad su se zemlje zbližile, materijali za obuku pokazuju da je ruski istočni vojni okrug uvježbavao više scenarija koji prikazuju kinesku invaziju.

Vježbe nude rijedak uvid u to kako Rusija na svoj nuklearni arsenal gleda kao na kamen temeljac svoje odbrambene politike i kako obučava snage da bi mogle izvesti prvi nuklearni napad u nekim uslovima na bojnom polju.

Jedna vježba koja opisuje hipotetski napad Kine navodi da bi Rusija, nazvana "Sjeverna federacija" u svrhu ratne igre, mogla odgovoriti taktičkim nuklearnim udarom kako bi zaustavila "Jug" u napredovanju s drugim valom invazijskih snaga .

"Zapovijed je izdao vrhovni komandant, koristiti nuklearno oružje u slučaju da neprijatelj rasporedi postrojbe drugog ešalona i Jug prijeti daljnjim napadom u smjeru glavnog udara", stoji u dokumentu.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova negiralo je bilo kakve osnove za sumnju Moskve.

"Ugovor o dobrosusjedstvu, prijateljstvu i saradnji između Kine i Rusije pravno je uspostavio koncept vječnog prijateljstva između dviju zemalja", rekao je glasnogovornik.

Zasebna prezentacija obuke za mornaričke oficire, koja nije povezana s kineskim ratnim igrama, ocrtava šire kriterije za potencijalni nuklearni napad, uključujući iskrcavanje neprijatelja na ruski teritorij, poraz jedinica odgovornih za osiguranje graničnih područja ili neposredni neprijateljski napad konvencionalnim oružjem .

Slajdovi sažimaju prag kao kombinaciju faktora gdje bi gubici koje su pretrpjele ruske snage "neopozivo doveli do njihovog neuspjeha da zaustave veliku neprijateljsku agresiju", što je "kritična situacija za državnu sigurnost Rusije".

Drugi potencijalni uslovi uključuju uništenje 20 posto ruskih strateških podmornica s balističkim projektilima, 30 posto njenih jurišnih podmornica na nuklearni pogon, tri ili više krstarica, tri aerodroma ili istovremeni pogodak na glavne i rezervne obalne komandne centre.

Također se očekuje da će ruska vojska moći koristiti taktičko nuklearno oružje za široki niz ciljeva, uključujući "obuzdavanje država od upotrebe agresije ili eskalacije vojnih sukoba", "zaustavljanje agresije", sprječavanje ruskih snaga da izgube bitke ili teritorij, i učiniti rusku mornaricu "učinkovitijom".

Putin je prošlog juna rekao da se osjeća "negativno" u vezi s korištenjem taktičkih nuklearnih napada, ali se zatim pohvalio da Rusija ima veći nestrateški arsenal od zemalja NATO-a.

Putin je prošle godine rekao da ruska nuklearna doktrina dopušta dva moguća praga za korištenje nuklearnog oružja: odmazda na prvi neprijateljski nuklearni udar i ako "samo postojanje Rusije kao države dođe u opasnost čak i ako se koristi konvencionalno oružje".

No sam je Putin dodao da niti jedan od kriterija vjerovatno neće biti ispunjen te je odbacio javne pozive tvrdolinijaša da se snizi prag.

Materijali su usmjereni na obuku ruskih jedinica za situacije u kojima bi zemlja mogla htjeti sposobnost korištenja nuklearnog oružja, rekao je Jack Watling, viši naučni saradnik za kopneno ratovanje na Kraljevskom institutu ujedinjenih snaga, umjesto postavljanja pravilnika za njihovu upotrebu .

Dok se Moskva nakon ratnih igara približila Pekingu i premjestila snage s istoka u Ukrajinu, nastavila je graditi svoju istočnu odbranu.

"Rusija nastavlja pojačavati i vježbati svoje rakete koje mogu nositi nuklearno oružje na Dalekom istoku u blizini svoje granice s Kinom. Mnogi od ovih sistema imaju domet samo za napad na Kinu", rekao je William Alberque, direktor strategije, tehnologije i kontrole naoružanja na Međunarodnom institutu za strateške studije.

Rusija se i dalje ponašala u skladu s "teorijom upotrebe" nuklearnog oružja iznesenom u dokumentima, rekao je Alberque.

"Nismo vidjeli temeljno preispitivanje", rekao je, dodajući da je Rusija vjerovatno zabrinuta da bi Kina mogla pokušati iskoristiti ometanje Moskve "kako bi izgurala Ruse iz središnje Azije".

Dokumenti odražavaju obrasce viđene u vježbama koje je ruska vojska redovito održavala prije i nakon Putinove invazije na Ukrajinu 2022. godine Alberque, koji je prethodno radio za NATO i američko ministarstvo odbrane na kontroli naoružanja, ukazao je na primjere ruskih vježbi održanih u junu i novembru prošle godine godine koristeći rakete Iskander s nuklearnim oružjem u dvije regije koje graniče s Kinom.

Dok ruski predsjednik ima isključivu ovlast za pokretanje prvog nuklearnog napada, niski prag za taktičku nuklearnu upotrebunaveden u dokumentima u skladu je s doktrinom koju neki zapadni promatrači nazivaju "eskalacijom do deeskalacije".

Prema ovoj strategiji, moglo bi se upotrijebiti taktičko oružje kako bi se pokušalo spriječiti Rusiju da se uvuče u sveobuhvatni rat, posebice onaj u koji bi SAD mogao intervenirati.

Koristeći ono što naziva "poticanjem straha", Moskva bi nastojala okončati sukob pod vlastitim uvjetima šokiranjem protivnika zemlje ranom upotrebom malog nuklearnog oružja - ili osiguravanjem rješenja prijetnjom da će to učiniti.

"Oni govore o 'otriježnjenju' svojih protivnika - izbacivanju iz pijanstva njihovih ranih pobjeda uvođenjem nuklearnog oružja. Najbolji način na koji misle da to mogu učiniti jest korištenje onoga što nazivaju manjom 'dozom' nuklearnog oružja na puno nižoj razini borbe kako bi spriječili eskalaciju", rekao je Alberque

Ukrajinski dužnosnici tvrdili su da su Putinove nuklearne prijetnje uvjerile SAD i druge saveznike da ne naoružaju Kijev odlučnije u ranoj fazi sukoba, kada je napredno naoružanje NATO-a moglo preokrenuti plimu u korist Ukrajine.

Alberque je rekao da bi Rusija vjerovatno imala viši prag za korištenje taktičkog nuklearnog oružja protiv Ukrajine, koja nema vlastitu nuklearnu sposobnost ili sposobnost da pokrene kopnenu invaziju istog razmjera, nego protiv Kine ili SAD-a.

Ruski lideri vjeruju da bi, dok bi nuklearni napad na Kinu ili SAD mogao biti "otrežnjujući", nuklearni napad na Ukrajinu vjerovatno eskalirao sukob i doveo do izravne intervencije SAD-a ili UK-a, rekao je Alberque. "To je apsolutno posljednja stvar koju Putin želi."