Priznanje palestinske države

Wang Yi je ponovno potvrdio podrška Pekinga palestinskom pitanju i još jednom zatražio od UN-a priznanje cjelovite palestinske države.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi osudio je vanjsku politiku Sjedinjenih Američkih Država i pohvalio partnerstvo Pekinga i Moskve, dodajući da je humanitarna situacija u Gazi “sramota za civilizaciju”, javlja Hina.

Wang, iskusni sedamdesetogodišnji diplomat, osudio je višestruke američke pokušaje “pritiska” na Peking i “njihovo nastojanje da se pod bilo kojim izgovorom okrivi Kina”, a to je “doseglo nezamisliv nivo”.

“Neprestano niču novi načini vršenja pritiska na Kinu, a popis jednostranih sankcija stalno se produžuje”, naglasio je Wang Yi, dodajući da se “odlučno protivimo bilo kakvoj hegemoniji i zastrašivanju.”

Kinesko-američki odnosi napeti su oko nekoliko tačaka: po pitanju Tajvana i trgovine, potom su rivali u razvoju tehnologija i u borbi za utjecaj u azijsko-pacifičkom području, kao i po pitanju stava o ljudskim pravima.

Wang Yi je ove izjave dao tokom godišnjeg zasjedanja kineskog parlamenta.

Kina Tajvan smatra svojom teritorijom

Po pitanju Tajvana, upozorio je da će tajvanski čelnici koji traže nezavisnost morati polagati račune historije. Kina Tajvan smatra svojom teritorijom, a nezavisnost otoka podržavaju Sjedinjene Američke Države.

Wang Yi je također odbacio ideju da Peking predstavlja prijetnju svjetskom poretku.

“U vremenima nestabilnih i složenih međunarodnih odnosa, Kina će odlučno biti snaga mira, stabilnosti i napretka u svijetu”, istaknuo je.

Wang Yi je ponovno potvrdio podrška Pekinga palestinskom pitanju i još jednom zatražio od UN-a priznanje cjelovite palestinske države.

Nema izgovora za masakr civila

“Nema dobrog izgovora za masakr civila”, naglasio je Wang, dok sukob između Izraela i Hamasa još uvijek bjesni u Pojasu Gaze.

“Činjenica da se danas, u 21. stoljeću, ova humanitarna katastrofa ne može zaustaviti ljudska je tragedija, štaviše, to je sramota za civilizaciju”, dodao je, ponovivši poziv svoje zemlje na prekid vatre.

Kineski ministar također je u četvrtak branio dobre odnose svoje zemlje s Rusijom, dok Kinu Zapad kritizira po pitanju Ukrajine.

Iako Peking poziva na poštivanje teritorijalnog integriteta svih zemalja, uključujući Ukrajinu, nikada nije javno osudio Moskvu.

“Kina i Rusija stvorile su novi model odnosa dviju velikih sila, potpuno drugačiji od starog, iz ere hladnog rata”, rekao je Wang Yi.

Odnos Pekinga i Moskve se produbio

“Temeljen na nesvrstanosti i izbjegavanju konfrontacija i ciljanja trećih zemalja nastavit ćemo putem trajnog dobrosusjedskog prijateljstva i produbljivanja ukupne strateške saradnje” s Moskvom, istaknuo je.

Kina se nastoji pozicionirati kao posrednik i neutralna strana u ratu, ali odnos Pekinga i Moskve produbio se od početka sukoba.

O Evropskoj uniji, koja pokazuje sve veće nepovjerenje prema Kini i opisuje Kinu istovremeno kao “partnera, konkurenta i sistemskog suparnika”, Wang Yi je ocijenio da “ovo trostruko pozicioniranje niti je u skladu sa stvarnošću niti je održivo u praksi.

Tu je poziciju Evropske unije opisao “kao da je automobil na raskrsnici i upaljena su sva crvena, žuta i zelena svjetla. U kojem smjeru voziti?”, upitao je.

“Ne postoji temeljni sukob interesa između Kine i Evrope”, istaknuo je Wang Yi, za kojeg “zajednički interesi dviju strana daleko nadmašuju njihove razlike”.