Mr. Azmir ef. Jusufi

Islamski vjerozakon poziva na raznovrsnu i uravnoteženu ishranu koja je potrebna organizmu kako bi se pravilno razvijao i imao dobro zdravlje.

Hvala Allahu koji nam je dovoljan i koji nam je dao sklonište, koji nam daje hranu i piće, koji nas  je velikodušno darovao. O Allahu, tražimo od Tebe da nas spasiš od vatre džehennema.  Salavate i selame donosimo na dušu našeg voljenog poslanika, krunu svih poslanika i vjerovjesnika, Muhammeda, s.a.v.s., na njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike Pravoga puta do Dana obećanog. 
Zdrava i pravilna ishrana jedan je od osnovnih problema današnjice. Ljudi su nesvjesni svakodnevnog izlaganja organizma nizu komplikacija koje se mogu javiti kao posljedica nepravilne i nezdrave ishrane.
Islam podstiče na to da se čovjek ne odriče onoga što je Allah dozvolio, pod uvjetom da ne pretjeruje i da sve s mjerom koristi. Poslanik s.a.v.s., veli: "Snažan je vjernik Allahu bolji i draži od slabog vjernika“  (Muslim).
Dobivanje dovoljnih količina namirnica sigurnih za prehranu ubraja se u jedno od najvažnijih ljudskih prava kako bi se zadovoljile osnovne potrebe čovjeka, ojačala snaga tijela i uma. Pravo čovjeka na ishranu jeste kao i njegovo pravo na lični život.
Uravnotežena ishrana ogleda se u kvalitetu i kvantitetu i jednaka je za sve ljude na Zemlji bez obzira na njihova uvjerenja. Časni Kur'an odredio je sigurne i čvrste osnove u ishrani, a Poslanik, s.a.v.s., potvrdio ih je, postavio regulative i propise koji garantuju njihovo sprovođenje, kako bi svaki musliman postigao potpunu uravnoteženu ishranu za svoje tijelo i duh. U islamu je jako važno očuvanje zdravog tijela i uma, a to se postiže pravilnom i sigurnom ishranom, od trudnoće i rođenja zatim u svim narednim fazama života. 
Islamski vjerozakon poziva na raznovrsnu i uravnoteženu ishranu koja je potrebna organizmu kako bi se pravilno razvijao i imao dobro zdravlje. Istinu je rekao Allahov Poslanik, s.a.v.s., kada kaže: “Snažan vjernik Allahu je bolji i draži od slabog vjernika.” Ljudskom organizmu je potrebna uravnotežena ishrana kako bi utolio glad, nadoknadio ono što se kretanjem izgubi, osnažio i bio u mogućnosti obavljati svakodnevne obaveze, kao i da bi stimulisao imunitet u borbi protiv svih bolesti. Uravnotežena ishrana predstavlja garanciju zdrave ishrane, i uspostavljanja balansa koji je Allah odredio u svemu.
Allah, dž.š., kaže: "A nebo je digao. I postavio je terazije da ne prelazite granice u mjerenju i pravo mjerite i na teraziji ne zakidajte!“ (Er-Rahman, 7-9)
Uzvišeni Allah nas je obavijestio da su Njegovi istinski i zahvalni robovi oni koji jedu halal i prijatnu opskrbu koju im je On darivao. Nakon što pojedu tu hranu, koju im je Allah potčinio i dao, oni se zahvale Uzvišenome. S druge strane, onaj ko se ne hrani halal imetkom i ne zahvaljuje Allahu nije istinski rob i pobožnjak. Uzvišeni Allah kaže: "O vjernici, jedite ugodna jela kojima smo vas opskrbili i budite zahvalni Allahu, ako Mu istinski robujete.“ (El-Bekare, 172.)
Ajet ukazuje i na to da je konzumiranje halal hrane uzrok činjenja dobrih djela i njihovog prihvatanja. Naredba zahvalnosti dolazi nakon spominjanja blagodati, jer zahvalnost čuva i održava blagodati koje već postoje i vraćaju izgubljene, kao što nezahvalnost uništava izgubljene i odnosi postojeće blagodati.“
Ovo je Allahovo obraćanje onima koji su prihvatili Allaha i Poslanika, s.a.v.s., koji su Allahu iskazali robovanje i pokorili Mu se da trebaju jesti ukusnu i dozvoljenu hranu kojom ih je Uzvišeni opskrbio i dozvolio. Ovom dozvolom Uzvišeni Allah je dozvolio vjernicima ukusna jela koja su oni sami sebi uskratili, a nije im ih On zabranio. Vjernici ne trebaju biti poput nevjernika koji su zabranili lijepa i ukusna jela, a dozvolili loša i pokvarena. 
Postoje mnogi kur’anski ajeti i hadisi Poslanika, s.a.v.s., koji preporučuju određenu vrstu hrane, kao što su med, hurme, smokve, mlijeko i masline. Za strukturu islamske ishrane od bitnog je značaja odgovor na pitanje: Šta je dozvoljeno, a šta zabranjeno jesti?  Odgovor na ovo pitanje daje nam šerijatsko pravilo  “da  je sve dozvoljeno dok se ne dokaže da je zabranjeno”.  Uzvišeni Allah je neke vrste hrane i pića zabranio zbog njihovog štetnog utjecaja na tijelo i razum čovjeka.
Deset je zabrana vezanih za hranu i piće:
– Zabrana konzumiranja onoga što šteti. Zabranjuje se sve  što uništava organizam, truje ga, slabi i onemogućava  njegovo normalno funkcionisanje:  alkoholna pića, narkotici i duhan, sve vrste otrova, zemljino tlo, kameni ugalj zbog njihove štetnosti za organizam i nepostojanja bilo kakve koristi od njih i sl.
– Zabrana konzumiranja onoga  što je nečisto. Kada su u pitanju hrana i piće, u šerijatu su nečistoće: svinjsko meso, meso miša, magarca i mazge, ljudski izmet i krv koja istječe.
– Zabrana konzumiranja životinja koje je zabranjeno ubijati. Šerijat zabranjuje ubijanje, a ujedno i konzumiranje: pčele, mrava, djetlića i žabe.
– Zabrana konzumiranja životinja koje je dozvoljeno ubijati. Zbog štete koju nanose,  šerijatom je  dozvoljeno ubiti: škorpiju, gavrana, zmiju i psa koji ujeda.
– Zabrana konzumiranja životinja koje se hrane nečistoćom – džellale. Šerijat zabranjuje konzumiranje mesa i mlijeka od životinja koje se hrane nečistoćom, osim u slučaju da se nekoliko dana životinja zatvori i hrani čistom hranom, kako bi joj se za to vrijeme očistilo mlijeko i meso.
– Zabrana konzumiranja životinja koje imaju očnjake i ptica koje imaju kandže, kao što su: lav, vuk, tigar, medvjed, majmun, slon, šakal,  jastreb, orao i sl.
– Zabrana konzumiranja onoga što je odvratno i neprijatno. U ovu kategoriju zabranjene hrane svrstani su: gmizavci i insekti.
– Zabrana konzumiranja tzv. ” tuđe hrane”. Šerijat zabranjuje konzumiranje onoga što je dozvoljeno od hrane i pića do kojih  se došlo: pljačkom, varanjem, manipulacijom, vještački izazvanom nestašicom,  krivim mjerenjem i vaganjem i onoga što je stečeno putem kamate.
– Zabrana konzumiranja onoga što je nastalo mješanjem dozvoljenog i zabranjenog. Ova zabrana izvedena je iz šerijatskog pravila: ”Ako se pri jednoj istoj stvari nađe zabrana i dozvola, daje se prednost zabrani.”
– Zabrana konzumiranja strvi.  Pod strvinom se podrazumijeva meso onih životinja koje nisu zaklane na šerijatom  propisan način.
Zabrane vezane za meso izvedene su iz trećeg ajeta sure El-Maide: ”Zabranjuje vam se strv, i krv, i svinjsko meso, i ono što je zaklano u nečije drugo, a ne u Allahovo ime, i što je udavljeno i ubijeno; i što je strmoglavljeno, i rogom ubodeno, ili od zvijeri načeto – osim ako ste ga preklali – i što je na žrtvenicima žrtvovano. (…) Sada sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera. – A onome ko bude primoran – kad hara glad, bez namjere da učini grijeh, Allah će oprostiti i samilostan biti.“ (El-Maide, 3)
Naučnici sa Univerziteta Loma Linda (SAD) pronašli su vezu između konzumiranja nezdrave hrane i mentalnih poremećaja, a dio istraživanja objavljen je na sajtu "Medikal ekspres".
Tokom eksperimenta naučnici su analizirali podatke dobijene iz više od 240.000 telefonskih anketa koje su sprovedene između 2005. i 2015. godine u okviru višegodišnjeg istraživanja zdravstvenog stanja u Kaliforniji.
Stručnjaci su otkrili da su osobe koje su u ishrani koristile više nezdrave hrane češće prijavljivale mentalne poremećaje u poređenju sa onima koji su se hranili zdravije. Ljekari su došli do zaključka da gotovo 17 procenta ispitanika pati od mentalnih poremećaja, od čega je 13,2 procenta umjereno, a 3,7 procenta teško mentalno oboljelih osoba.
Jedan od pet smrtnih slučajeva u svijetu povezan je s nezdravom prehranom, rezultati su istraživanja koje je objavljeno u medicinskom časopisu Lancet.
Jedanaest milijuna smrtnih slučajeva diljem svijeta u 2017. godini povezano je s ljudima koji jedu prehranu bogatu šećerom, solju i prerađenim mesom, što je doprinijelo bolestima srca, raku i dijabetesu.
Gospodaru, zadovolji nas halalom da ne posegnemo za haramom, da se hranimo zdravom hranom a udaljavamo nezdravom hranom. Pomozi nam da Te spominjemo, da Ti zahvaljujemo i ibadet činimo. Budi nam pomagač i potpora. Amin!