Francuska

Francuski parlament izglasao je novi Zakon o protivterorizmu koji policiji i zvaničnicima daje pregršt proširenih ovlaštenja, pored ostalog da pretražuju domove, izriču kazne kućnog pritvora i zatvaraju mjesta religijskog obožavanja.

Zakon svim najvišim zvaničnicima lokalnih samouprava omogućava zatvaranje džamija, crkvi i drugih mesta za obožavanje na šest mjeseci, ukoliko se ustanovi da su propovjednici podsticali napade ili gloricirali terorizam, navodi AFP.

Rukovodstvo religijskog objekta ima 48 sati da uloži žalbu nakon odluke o zatvaranju, a istražitelji ne moraju da prilože dokaze o radikalnom propovjedanju ili spisima sa sličnom tematikom. Objekti se mogu zatvoriti na osnovu "ideja i teorija" koje vjernici razmenjuju među sobom.

Zakon daje policiji više ovlaštenja da sprovode racije, što je jedan od najkontroverznijih tačaka zakona, jer su manjinske grupe zabrinute da će zbog toga biti zlostavljane, navodi AFP.

Ministar unutrašnjih poslova može simpatizere džihada da stavi pod svojevrsan kućni pritvor iako nije osuđen za zločin, i to bez prethodnog odobrenja sudije.