Mržnja i kivnost ekstremne desnice

Marine Le Pen tvrdi da EU nastoji islamizirati Francusku i širiti radikalnu ideologiju.

Televizijsko sučeljavanje dva predsjednička kandidata u Francuskoj, lidera stranke "Naprijed" i kandidatkinje krajnje desnice Marine Le Pen, ranije ove sedmice, izazvalo je žestoke reakcije političkih i akademskih krugova, ali i muslimanske zajednice u Francuskoj.
Brojni posmatrači se slažu da je Macron bio znatno uvjerljiviji, dok se Le Pen služila provokativnim metodama i žestoko napadala svog protukandidata tokom dvoiposatne depate. Macrona je nazvala kandidatom "divlje globalizacije, uberizacije i nesigurnosti", iznoseći brojne optužbe protiv njega bez ikakvog pokrića.      
Prema rezultatima ankete koju je proveo institut Elab, oko 63 posto ispitanika smatra da je Macron bio uvjerljiviji tokom debate od liderke Nacionalnog fronta, dok je ona uspjela impresionirati 32 posto ispitanika.  
Posmatrači se slažu da je Macron nastupio samouvjereno i da dobro barata brojkama te da je veoma jasno predstavio svoj ekonomski program. S druge strane, Le Pen je bila zbunjena i nije bila u stanju ponuditi rješenja za probleme koje živi Francuska. Zbog toga je bila primorana posegnuti za žestokom retorikom i uključiti pitanje islama i muslimana u debatu kako bi pobrkala račune svome rivalu.   

Ružno lice desnice

Claude Askolovitch, politički analitičar, smatra da je debata "pokazala pravo odvratno lice francuske ekstremne desnice, koje jedan dio medija nastoji uljepšati". 
Ovaj francuski analitičar dodaje za Al Jazeeru da sam ulazak Le Pen u drugi krug izbora odražava veličinu stvarne krize u kojoj se nalazi politička elita, budući da nije bila u stanju ponuditi program koji bi odgovorio na težnje francuskog naroda. Le Pen je, također, ogledalo francuskog društva koje počinje prihvatati ovakvu vrstu rasističkog diskursa, smatra on.
Askolovitch pojašnjava da je "Macron bio superiorniji jer je ponudio jasan program Francuzima. Što se tiče Le Pen, ona se služila bezočnim lažima i pokušavala je demonizirati svog suparnika jer ona nema drugog plana osim zastrašivanja javnosti strancima, islamom i Evropskom unijom".
Kandidatkinja krajnje desnice uvukla je u debatu i pitanje muslimana Francuske nakon što je žestoko napala na svog suparnika i optužila ga da "tolerira muslimanski terorizam" te da uživa "podršku islamskih organizacija u Francuskoj". Također je tvrdila da EU nastoji islamizirati Francusku i širiti radikalnu ideologiju.
Desničarska kandidatkinja je obećavala da će organizirati referendum o izlasku iz EU-a bude li izabrana za predsjednicu države, kao i da će oduzeti francusko državljanstvo svim građanima muslimanima čiji stavovi nisu u skladu sa principima francuskog sekularizma. Također je izjavila da će zabraniti nošenje hidžaba na javnim mjestima, dok se kandidat centra Macron protivi i odbacuje ovakve stavove.  
Amar Lasfar, predsjednik Unije islamskih organizacija u Francuskoj (UOIF), kaže da Vijeće najoštrije osuđuje "laži liderke ekstremne desnice koje su neprihvatljive" te da je UOIF u postupku izdavanja formalnog saopćenja kako bi se odgovorilo na ove optužbe.
Lasfar za Al Jazeeru dodaje da "ono što se čulo u sučeljavanju predstavlja neosnovane tvrdnje koje su smiješne. No, ovog puta nećemo šutjeti na ovu zlonamjernu kampanju čiji je cilj demonizirati našu organizacija koja radi već četiri decenije na jačanju suživota u okvirima zakona i poštivanja francuskih vrijednosti, što svjedoče i sve prethodne vlade".    
Predsjednik UOIF-a otkriva za Al Jazeeru da Unija razmišlja o podizanju tužbe protiv Le Pen u narednim danima.

Desničarsko huškanje

Mrari Abdelmajid, advokat i šef ureda organizacije AFD Internacionale za zaštitu ljudskih prava, kaže da je sučeljavanje "pokazalo svu veličinu mržnje i kivnosti ekstremne desnice prema muslimanima u Francuskoj kroz njihovo huškanje protiv ove zajednice pred milionima Francuza. Očekujem još gore stvari od desnice u slučaju da dođe na vlast".
Ovaj aktivista za ljudska prava smatra da će Macron biti jedan od najumjerenijih francuskih predsjednika koji su došli na vlast zadnjih godina. Imao je uravnotežene izjave tokom predizborne kampanje i nikada nije koristio islam kao sredstvo da dođe do glasova birača. Macron se, također, nije nadmetao s kandidatkinjom krajnje desnice kada je napadala UOIF, kaže on.