Rat ne jenjava

Dok islamska država polako, ali sigurno gubi svoja posljednja uporišta u iračkom gradu Mosulu, katastrofalne posljedice njene strahovlade postaju sve očitije.

Nekoliko hiljada iračkih civila poginulo je uslijed silovitih borbi ISIS-a i iračkih snaga uz zračnu potporu međunarodne koalicije, dok je nekoliko stotina hiljada završilo u privremenom izbjeglištvu. A najveće su žrtve upravo djeca.

"Vidio bih mnogo članova ISIS-a kako vješaju ljude s uličnih svjetiljki. Nikad neću zaboraviti taj prizor. Nešto toliko normalno kao posjedovanje mobitela moglo vas je koštati života. Jednom kad je netko ubije, ostavili bi ga da visi na tržnici da visi sa svjetiljke, odjeven u narančasto", prepričava jedan dječak iz Mosula.

"Bez obrazovanja, Irak bi mogao izgubiti čitavu generaciju"

Znatan broj iračke djece bio je uslijed rata i džihadističkog terora prisiljen na prekid školovanja. Deseci hiljada djece iz Mosula koji su ostali bez doma sada rade kako bi prehranili svoje obitelji kao skupljači smeća, prodavači na tržnici ili mehaničari, izvještava Reuters.

12-godišnji Huzajfa priča kako je nastava izgledala kad su džihadisti zauzeli Mosul: "Učili su nas da je 'jedan metak plus jedan metak, jedna puška plus jedna puška' i kako pucati iz oružja." Roditelji su ga, da ga ISIS ne bi vrbovao u svoje redove, povukli iz škole. "ISIS je uništio cijelu našu budućnost", zaključuje Huzajfa.

Iako je 320 od 400 škola ponovo otvoreno, 10% djece iz istočnog, oslobođenog dijela Mosula još uvijek ne ide u školu, prema procjeni provincijskih vlasti, Službeni podaci nisu objavljeni od 2014.

"Ulaganje u obrazovanje je hitno potrebno, jer bez njega bi Irak mogao izgubiti čitavu generaciju. Djeca različitih etniciteta i religija u istoj učionici promicat će društvenu koheziju i potaći djecu da razmišljaju drukčije", ističe Lejla Ali, glasnogovornica UNICEF-a.