Jug Rusije

Ruska policija usmrtila je četvoricu muškaraca koji su ranije ubili policajce i napali Nacionalnu gardu, dok je muškarac povrijeđen u eksploziji u Rostovu na Donu.

Ruska policija jutros je usmrtila četvoricu muškaraca osumnjičenih da su ubili dvojicu saobraćajnih policajaca te napali pripadnike Nacionalne garde u Astrahanu na jugu Rusije.
U međuvremenu, u Rostovu na Donu, jedna osoba je povrijeđena u eksploziji blizu škole.
Glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Irina Volk izjavila je kako je policija u saradnji sa ruskom Nacionalnom gardom „eliminirala“ trojicu muškaraca.
"Jutros prilikom istrage, policija je u saradnji sa ruskom Nacionalnom gardom i ruskom saveznom službom za sigurnost (FSB) pronašla i eliminirala tri osobe“, rekla je Volk, a javlja Tass.
U saopćenju policije navodi se kako su ubijeni kriminalci koji su ubili dva saobraćajna policajca 4. aprila te jutros napali pripadnike Nacionalne garde.
"Na pripadnike Ruske garde otvorena je vatra kada su pokušali zaustaviti vozilo radi provjere dokumenata. Napadači su pobjegli“, rekao je glasnogovornik policije u Astrahanu za Tass.
Povrijeđena su trojica pripadnika Nacionalne garde.
Prema ranijim izvještajima, neidentificirani naoružani muškarci u utorak su napali dvojicu saobraćajnih policajaca koji su izašli na teren zbog saobraćajne nesreće. Jedan policajac je odmah preminuo, a za napad su osumnjičena četvorica muškaraca za kojima je raspisana potjernica.

Eksplozija blizu škole

U Rostovu na Donu, u jutrošnjoj eksploziji blizu škole u ulici Sadovaja i povrijeđen je beskućnik, a ne radnik na održavanju, kako su ruski mediji prvobitno javili, prenosi televizijska stanica REN-TV, pozivajući se na svjedoke dešavanja.
Do detonacije je došlo kada je muškarac podigao nepoznat predmet sa tla, javlja agencija RIA Novosti.
"Beskućnik je našao paket na ulici oko 6:30 po lokalnom vremenu i odlučio provjeriti njegov sadržaj. Eksplozija se desila kada je htio uključiti baterijsku lampu u kojoj je bio smješten eksploziv. Ruka mu je potpuno raznijeta“, rekao je jedan od zvaničnika, prenosi Tass.
"Muškarac je podigao sumnjivi predmet koji je eksplodirao. Prsti su mu potpuno raznijeti, a zadobio je i povrede stomaka. Prevezen je u bolnicu."
Tass navodi kako je bomba bila „maskirana“ kao ručna baterija.
Škola je otkazala nastavu, a oblast je evakuirana.
U ponedjeljak je izveden napad na stanicu podzemne željeznice u Sankt Peterburgu, kada je u eksplozijama ubijeno 14 ljudi.