Otvara hiljade atomskih skloništa

Švedska ponovo otvara hiljade bukera Hladnog rata širom zemlje u okviru priprema za vojnu konfrotaciju sa Rusijom.

Stotine skloništa na Baltičkom ostrvu Gotland će biti prvi koji će se ponovo otvoriti nakon što su obavještajni zvaničnici identifikovali to područje kao vjerovatni cilj ruske invazije, piše “Webtribune“.
 
Ovaj potez prati obavještenje ranije ovog mjeseca da Švedska uvodi obavezan vojni rok od 2018. godine i za muškarce i za žene, u očekivanju rata.

“2017. godine je svih 350 skloništa na Gotlandu detaljno provjereno”, rekao je šef Agencije za civilnu zaštitu Švedske (MSB) Mets Berglund za švedski radio. Od momenta kada su izgrađena, skloništa su bila podvrgnuta samo nasumičnim provjerama, ali su označena za sveobuhvatnu provjeru u svjetlu “specijalne situacije“ u Baltiku i tekućeg naoružavanja.

Skloništa na Gotlandu imaju prostora za 35.000 ljudi, a većina njih se nalazi u glavnom gradu Visbiju, kao i gradovima Slite i Farosund, dok ostrvo ima ukupan broj stanovnika od oprilike 60.000.
 
Ukupno postoji preko 65.000 skloništa sa prostorom za oko 7 miliona ljudi u Švedskoj, naciji od 10 miliona. Kako navodi MSB, oni imaju za cilj da obezbijede zaštitu protiv svih oružja koje bi moglo biti korišteno, kao što su udarni talasi, geleri, gas, biološko oružje, vatra i jonizujuće zračenje.

Krajem 2016. godine, švedska vlada je iznjela planove da vrati sisteme civilne zaštite iz doba Hladnog rata. Nakon toga, šefovi bezbijednosti u švedskim opštinama su dobili poštu od MSB u kojima ih je pozivao da povećaju svoju sposobnost da se odupru oružanom napadu protiv Švedske od “kvalifikovanog protivnika,“ Rusije.

Tokom Hladnog rata, švedska vlada je potrošila oko 80 milijardi švedskih kruna (9 milijardi dolara) za izgradnju sveobuhvatnog sistema skloništa širom zemlje. Kada se Sovjetski Savez raspao i Varšavski pakt razriješen 1991. godine, u skloništima je bilo prostora na raspolaganju za 80 posto švedske populacije u to vrijeme. Od tada je izgrađeno nekoliko novih skloništa, a mnoga su se prestala koristiti. Drugi faktor koji vrijedi razmotriti je da se švedska populacija povećala za preko milion tokom protekle dvije decenije.
 
Bezbjednosni zvaničnici u švedskim opštinama su izrazili svoje nezadovoljstvo po pitanju predstojećih promjena i priznali da beznadežno zaostaju u pripremama zbog nedostatka sredstava. Osim toga, priznali su da nema jasnog plana kako opštine treba da obezbijede zaštitne maske, vakcine ili gorivo u slučaju krize.