Izumire najmlađa svjetska nacija

Žene i djecu u Južnom Sudanu kolju vojnici koji navodno za masakr koriste noževe kako bi uštedjeli metke, prenosi Independent.

Ovaj brutalni konflikt kojeg UN naziva etničkim čišćenjem, uzrokovao je i glad koja prijeti milijunima stanovnika.

Jedna žena, koja je uspjela pobjeći iz države, ispričala je svoju potresnu priču organizaciji za prava djece Spasimo djecu (Save the Children).

"Vežu bebe za mrtve majke i bacaju ih u rijeku"

Gledala je kako joj vojnici ubijaju najbolju prijateljicu i njenu djecu, uključujući tromjesečnu bebu.

"Otimaju vas iz kuće i prerežu vam grlo. Malu djecu ubadaju i ona umiru kasnije. Vidjela sam kako vežu male bebe za mrtve majke i tako ih bacaju u rijeku", izjavila je Sylvia.

Građanski rat uzrokovao je i umiranje od gladi

Prošli je mjesec u nekim dijelovima države proglašena glad. UN je upozorio da skoro polovica stanovništva neće imati izvore hrane do srpnja, ako se kriza nastavi.

Građanski rat je započeo 2013., kada je predsjednik Salva Kiir otpustio svog zamjenika Rieka Machara. Od tada je u borbama, pokoljima i spaljivanjima sela umrlo na desetke tisuća ljudi, zemljom se proširila glad te je tri milijuna ljudi moralo napustiti svoje domove.

"Jednu ženu može silovati deset muškaraca, nije problem ako umre"

Izvješće podneseno u utorak UN-ovom Vijeću za ljudska prava u Genevi, zaključuje da vladine i nevladine snage napadaju civile na temelju etničkog identiteta. Ubijaju ih, otimaju, grupno siluju i napadaju "u epskim razmjerima".

Jedna od preživjelih žrtava izjavila je: "Jednu ženu može silovati deset muškaraca, nije problem ako umre. Ako ste žena, siluju vas i ubiju".

UN: "Postoje jasni indikatori genocida"

Istraživanje UN-a pokazalo je da je čak 70 posto žena koje žive u "kampovima za zaštitu civila" silovano, većinom od strane policije ili vojske, a 80 posto ih je natjerano da gledaju zlostavljanje drugih.

Predsjednica UN-ove Komisije za ljudska prava Južnog Sudana, Yasmin Sooka, zatražila je hitno pokretanje istrage i tužbi.

UN je upozorio da "postoje jasni indikatori genocida".