Šerif naglasio kako nije riječ o vježbi

Stanovništvu nizvodno od najviše brane u Sjedinjenim Američkim Državama, u blizini grada Orovillea u Sjevernoj Kaliforniji, naređena je hitna evakuacija nakon što su vlasti izvijestile da bi brana mogla popustiti zbog pukotina koje su se otvorile od silnog pritiska vode što se sakupila nakon obilnih padalina.

Kako javlja „The Guardian“ za 130.000 ljudi je naređena evakuacija, dok pojedini američki mediji navode da je riječ o 188.000 osoba.

- Naređena je hitna evakuacija područja nizvodno od brane - izvijestio je oblasni šerif Koney Honea putem društvenih mreža, naglasivši više puta kako nije riječ o vježbi.



Kalifornijski Zavod za vodne resurse objavio je na Twitteru u nedjelju oko 16.30 (ponedjeljak 00.30 GMT) kako se predviđa da će brana popustiti u sljedećih nekoliko sati.

Inženjeri su još u četvrtak počeli ispuštati vodu iz akumulacijskog jezera uzvodno od brane, primijetivši da joj nedostaju veliki komadi betona.


Oroville Dam se nalazi kod San Francisca

Državni inženjeri su počeli pomno da ispuštaju vodu iz brane, koja je oko 150 milja (241 km) udaljena sjevernoistočno od San Francisca. Oni su prvo primijetili velike komade betona.

Brana je nalazi kod grada Oroville u kojem živi 16.260 ljudi.

Visoka je 230 metara, izgrađen je između 1962. i 1968. godine, i spada među najviše brane u SAD-u.


Grafički prikaz preko Google mapa

Pogledajte video: