Loši uslovi za medicinsku zaštitu

Gotovo čitava Evropa važi za bezbjednu turističku destinaciju, a izuzetak je Kosovo, prenosi bečki dnevnik "Kronen Zeitung" pozivajući se na "Travel Risk Map".

List navodi da turisti pilikom izbora destinacija uzimaju u obzir strah od terorizma, visoku stopu kriminala i uslove za medicinsku zaštitu, te je, imajući to u vidu, Austrija u ovom trenutku izuzetno poželjna destinacija.

U Austriji, naime, kako navodi list, stalno raste broj domaćih turista, pa tako statistika bilježi da je prošle godine čak 87 odsto Austrijanaca najmanje jednom odmor provodilo u svojoj zemlji, prenosi bečki dnevnik "Kronen Zeitung" pozivajući se na "Travel Risk Map".

Kao posebno bezbjedne destinacije pominju se još Slovenija, Švicarska, Luksemburg, Norveška, Danska, Švedska i Finska, ali i Grenland i Island.

Takođe, navodi list, neznatan bezbjednosni rizik je u Australiji, Novom Zelandu, Kini, Japanu, SAD i Kanadi, kao i dijelovima Južne Amerike, dok je sasvim nebezbjedno u Africi i na Srednjem istoku.

Ekstremno visoki rizik je u Avganistanu, Siriji, Somaliji, Maliju, Iraku i Jemenu.

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije na svom sajtu ima upozorenja za mnoge države, a prije svega za Avganistan, Irak, Jemen, Libiju, Mali, Mauritaniju, Nigeriju, Somaliju, Južni Sudan, Siriju i Centralnoafričku Republiku.