Kazna i do 20 godina zatvora

Izraelski vojni sud u Tel Avivu presudio je danas da je izraelski vojnik Elor Azaria kriv za ubistvo iz nehata ranjenog Palestinca Fataha al-Sharifa.

Poručnik Azaria je pucao i ubio ranjenog Palestinca bez razloga, rekle su vojne sudije čitajući presudu u jednom od slučajeva koji je najviše podjelio Izrael u historiji izraelske armije.

Član tročlanog sudskog vijeća u vojnom sudu u Tel Avivu rekao je da razlog pucanja nije bio osjećaj opasnosti, a sud je utvrdio da ima težinu i iskaz okrivljenog da 'Palestinac zaslužuje da umre', koji su preneli svjedoci.

Vojnik je bio svijestan da će posljedica njegove akcije biti gubitak života, njegov metak je ubio ranjenika, zaključilo je sudsko vijeće u ovom rijetkom slučaju suđenja vojniku koji je bio na odsluženju vojnog roka.

Sudija Maya Heller je svjedočenje optuženog označila nepouzdanim i prihvatila argumente tužioca, odbacivši dvije ključne tvrdnje odbrane da je palestinski napadač već bio mrtav i da je Azaria osjećao opasnost.

"Palestinac nije predstavljao prijetnju", rekla je ona, dodavši da vojnik nije postupio u skladu vojnim pravilima.

Dok je čitana presuda ispred suda izbila je tuča između pristalica vojnika i policajaca, prenio je AP.

Stotine demonstranata je blokiralo glavnu raksrsnicu u Tel Avivu kraj sudnice u sjedištu izraelske armije.

Demonstranti koji su nosili transparente sa napisima "Narod Izraela ne ostavlja jednog od svojih vojnika na bojnom polju", napali su i novinare.

Oni su optuženom aplaudirali kada je nasmijan ulazio u sudnicu u vojnoj uniformi u kojoj su već sjedeli njegovi rođaci i otac i majka koja je drhtala očito veoma umorna, javio je AFP.

Dok je čitana presuda okrivljeni je bio sve ozbiljniji, a roditelji su djelovali zbunjeno.

Suđenje koje je trajalo mjesecima pokazalo je duboke podjele u izraelskom društvu.

Vojni establišment je podržavao suđenje poručniku Azarii za ubistvo, a taj stav oštro je osudila izraelska desnica u uvjerenju da on nije počinio nikakav zločin i da bi trebalo da bude pušten.

Azaria koji je tada imao 19 godina i bio bolničar u izraelskoj armiji, pucao je i ubio Abd Fataha al-Sharifa u Hebronu metkom u glavu u martu prošle godine. Taj momenat je snimio propalestinski humanitarni aktivista video kamerom.

Fatah al-Sharif je u trenutku kada je pogođen ležao na zemlji nepokretan, nakon što je ranjen u napadu nožem na jednog izraelskog vojnika. Sharifov saučesnik, drugi palestinski napadač, već je bio ubijen.

Azaria je optužen za ubistvo iz nehata, za šta je određena maksimalna kazna od 20 godina. Azaria može da se žali i na presudu i kaznu Vojnom apelacionom sudu.