Sveobuhvatna reforma i oštrije mjere

Njemačka planira uvesti još brže mehanizme protjerivanja svih koji ne dobiju azil u toj državi.

Odluka je uslijedila nakon što se ispostavilo da napadač koji je 19. decembra prošle godine u Berlinu kamionom  ubio 12 ljudi, nema pravo na azil i dalje boravio u toj državi.

Ministar unutarnjih poslova Njemačke Thomas de Maiziere objavio je da planira uspostaviti mrežu "saveznih centara za izgon" koji će biti locirani uz sve veće aerodrome u toj državi.

U autorskom tekstu za utjecajni Frankfurter Allgemeine Zeitung, on je naveo da saveznoj vladi treba više ovlasti kako bi sve one koji ne ispunjavaju uslove azila "odmah prvim avionom poslala kući".  

Anis Amri, 24 godine stari Tunižanin koji je kamionom napao ljude u Berlinu koji su slavili Božić, upravo je jedan od onih koji nisu bili kvalificirani za azil. Savezne su ga vlasti odbile, obzirom da su imale informacije o tome da je povezan s terorističkim organizacvijama. No, nisu ga mogli protjerati obzirom da mu Tunis nije priznavao status državljanina. Amri je 21. decembra 2016. pronađen u Milanu, u Italiji i ubijen tokom sukoba s lokalnom policijom.

De Maiziere traži da se ovlasti deportacije prebace na centralnu vladu. Trenutno to pravo imaju isključivo vlasti 16 saveznih njemačkih država. Uz to, on zahtijeva i dodatnu centralizaciju sigurnosnih snaga i jačanje federalne policije.

Ministar je istakao i da je odlučan da provede temeljitu reviziju i "odlučno jačanje" sigurnosnog sistema Njemačke, te da je jedan od uslova za to i prenos ovlasti s nižih na centralne organe vlasti.

De Maiziere je najavio i nove sporazume s sjevernoafričkim državama kojim će se ubrzati vraćanje odbijenih azilanata u te zemlje.

Trenutno na desetine hiljada ljudi kojima je azil odbijen i dalje boravi u Njemačkoj, koristeći sve mehanizme da makar odlože povratak u matične države.

Savezni ministar unutarnjih poslova u svom je tekstu istakao da je "potpuno neprihvatljivo" da se novcem poreskih obveznika Njemačke plaćaju brojni sudski sporovi odbijenih azilanata vlastima, te da se još jedan od njih odluči na krvavi teroristički pohod.